Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR Cristian Bordei: ”Este momentul să susținem în mod ferm drepturile și demnitatea profesorilor noștri”

Senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei, argumentează că degeaba vorbim despre nevoia reformării și modernizării sistemului de educație român, care reprezintă coloana vertebrală a dezvoltării noastre ca națiune, dacă nu înțelegem importanța crucială a profesorilor, ale căror cunoștințe și dedicație modelează viitorul copiilor, viitorul tinerilor profesioniști, viitorul nostru ca stat.
 
Într-o declarație politică, senatorul Cristian Bordei arată că profesorii sunt eroii neobosiți care își dedică viața formării și îndrumării generațiilor viitoare iar noi,societate,  îi ”recompensăm” cu salarii de mizerie și condiții de lucru inadecvate.
 
Cristian Bordei: Ce vor dascălii? Majorarea salariilor personalului din învățământ, instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice cu rata inflației, plata orelor suplimentare, acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile, creșterea anuală a investițiilor în învățământ și alte câteva cerințe cât se poate de pertinente.”
 
În declarația sa politică, senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei, mai spune și că USR dorește condiții de lucru și un mediu adecvat pentru profesori și elevi,  dotări moderne și infrastructură adecvată în toate școlile, nu doar în cele din centrul marilor orașe, ceea ce nu se poate realiza fără investiții masive și fără a prioritiza educația.  Acestea dacă vrem să asigurăm un viitor prosper pentru țara noastră, or așa ceva nu pare a fi pe agenda coaliției PSD-PNL-UDMR.
 
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
”Să punem stop dezastrului din educație
 
Ultima majorare semnificativă a salariilor profesorilor din învățământul preuniversitar și superior în România a avut loc în anul 2017, în condițiile în care anul acesta curentul, gazele și încălzirea s-au scumpit cu 32%, pâinea cu 27%, laptele cu 28%, zahărul cu peste 60%.
 
Degeaba vorbim despre nevoia reformării și modernizării sistemului de educație român, care reprezintă coloana vertebrală a dezvoltării noastre ca națiune, dacă nu înțelegem importanța crucială a profesorilor, ale căror cunoștințe și dedicație modelează viitorul copiilor, viitorul tinerilor profesioniști, viitorul nostru ca stat.
 
Cu toții suntem martorii greutăților cu care se confruntă profesorii din România, de la provocări complexe la presiuni inerente în efortul lor de a oferi o educație de calitate. Astăzi ne concentrăm asupra modului în care ne remunerăm dascălii. Peste 90% din cadrele didactice care activează în învățământul preuniversitar s-au alăturat grevei.
 
Profesorii sunt eroii neobosiți care își dedică viața formării și îndrumării generațiilor viitoare. Cu toate acestea, îi recompensăm cu salarii nesatisfăcătoare și condiții de lucru inadecvate. Este imperativ să recunoaștem că acest dezechilibru are un impact direct asupra calității educației pe care o oferim elevilor români.Ce vor dascălii? Majorarea salariilor personalului din învățământ, instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice cu rata inflației, plata orelor suplimentare, acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile, creșterea anuală a investițiilor în învățământ și alte câteva cerințe cât se poate de pertinente.
 
Profesorii fac eforturi să se facă auziți prin greve și proteste, exprimând nemulțumirea față de nedreptățile salariale și lipsa de sprijin din partea statului. În loc să acționeze în mod ferm pentru a aduce schimbările ce nu mai pot fi amânate în acest domeniu vital, actuala coaliție de guvernare o dă din nou de gard. Prim-ministrul Ciucă a ținut un discurs lipsit de coerență în fața sindicaliștilor duminică, unde a propus o creștere salarială de doar 7-8% pentru personalul nedidactic și alte câteva măsuri călduțe, plus promisiunea că va finaliza Legea salarizării până în luna iulie a anului în curs.
 
De asemenea, USR dorește condiții de lucru și un mediu adecvat pentru profesori și elevi,  dotări moderne și infrastructură adecvată în toate școlile, nu doar în cele din centrul marilor orașe, ceea ce nu se poate realiza fără investiții masive și fără a prioritiza educația.  Acestea dacă vrem să asigurăm un viitor prosper pentru țara noastră, or așa ceva nu pare a fi pe agenda coaliției PSD-PNL-UDMR.
 
În concluzie, este momentul să susținem în mod ferm drepturile și demnitatea profesorilor noștri și să punem punct bătăii de joc!”
 



Go to top