Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR Cristian Bordei: ”Ce este adevăratul patriotism și care este imitația lui de paradă?”

Senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei, avertizează că odată cu apropierea zilei de 1 Decembrie, se înmulțesc ceremoniile pompoase la care politicienii și oficialitățile își vor pune cocarde tricolore în piept și vor ține discursuri sforăitoare despre țară și eroi.

Într-o declarație politică senatorul Cristian Bordei amintește că anul 2024 va fi un an electoral și, prin excelență, se vor înmulți manifestările în care vom vedea tot mai mulți candidați în costume naționale tocind tricolorul de atâta purtat și bătându-se care să-și răcnească mai tare patriotismul, iubirea și cinstirea față de glia străbună și faptele eroice ale înaintașilor.

Cristian Bordei: ”Dar suntem noi cu adevărat patrioți, ne cinstim noi cu adevărat eroii, cei care s-au jertfit pentru ca România să ajungă ceea ce este astăzi? Adevăratul patriotism, adevărata grijă față de propria istorie și memorie a națiunii și adevăratul cult al eroilor înseamnă să îți aduci aminte de ei, să-i onorezi în fiecare zi și nu doar la ceremoniile plictisitoare și formale care se întâmplă din când în când pe la noi!”

Concluzia senatorului USR de Cluj e una simplă: patriot ești în fiecare zi, nu doar de Ziua Națională!

Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
 ”Adevăratul patriotism și imitația lui de paradă
 
Se apropie 1 Decembrie, Ziua Națională, și din nou se vor organiza ceremonii pompoase în toată țara în care politicienii și oficialitățile își vor pune cocarde tricolore în piept și vor ține discursuri sforăitoare despre țară și eroi.
Întrucât anul 2024 va fi un an electoral, prin excelență, se vor înmulți manifestările în care vom vedea tot mai mulți candidați în costume naționale tocind tricolorul de atâta purtat și bătându-se care să-și răcnească mai tare patriotismul, iubirea și cinstirea față de glia străbună și faptele eroice ale înaintașilor.
Dar suntem noi cu adevărat patrioți, ne cinstim noi cu adevărat eroii, cei care s-au jertfit pentru ca România să ajungă ceea ce este astăzi?
În calitate de membru al Adunării Parlamentare NATO am avut de curând ocazia să fac parte dintr-o delegație oficială care a vizitat Australia, stat partener cheie al NATO în zona Indo-Pacificului.
În cadrul acestei vizite, gazdele noastre ne-au dus în vizită și la Australian War Memorial, unde am putut afla, cu invidie, ce înseamnă cu adevărat patriotismul, cultul eroilor și cunoașterea propriei istorii.
În această instituție ultramodernă și în continuă dezvoltare era alocată câte o secțiune fiecărui război la care forțele australiene au participat, începând cu Războiul Burilor din secolul XIX și până la Afganistanul din zilele noastre. Fiecare război era ilustrat cu o bogată colecție de echipamente, uniforme, armament, obiecte, fotografii și diaporame, reconstituind scene din principalele bătălii și un perete pe care erau inscripționate numele tuturor soldaților căzuți în războiul respectiv, împărțiți pe tipuri de arme și unități.
Locul era plin de clase întregi de elevi, dar și de grupuri de vizitatori adulți, fiecare cu ghidul lui, cărora, practic, li se preda ad-hoc, un curs rapid și profesionist de istorie a națiunii australiene.
Tot în cadrul instituției sunt păstrate rapoartele și jurnalele zilnice ale tuturor unităților din fiecare război, totalizând milioane de pagini, care în prezent sunt în curs de digitalizare. Acestea sunt deschise atât istoricilor, cât și publicului și multe familii vin să afle informații despre rudele căzute în oricare din aceste războaie.
Mai mult, în fiecare zi se desfășoară o ceremonie oficială în memoria unui ostaș căzut, ceremonii care sunt anunțate din timp pe site, la care vizitatorii participă pentru a-și arăta respectul și care sunt transmise și urmărite inclusiv online. În ziua vizitei noastre a fost cinstită memoria unui tânăr soldat, șofer de camion, căzut în Franța în 1915. Nu doar că i-am văzut fotografia, dar a fost citită solemn o scurtă biografie de la naștere până la împrejurările în care a fost ucis.
Iar acum vă rog să vă puneți întrebarea, stimați colegi, dacă avem noi ceva similar în România? Și dacă nu cumva ceea ce fac australienii înseamnă adevăratul patriotism, adevărata grijă față de propria istorie și memorie a națiunii și adevăratul cult al eroilor și nu ceremoniile plictisitoare și formale care se întâmplă din când în când pe la noi? Eu zic să luăm aminte!”
 



Go to top