Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Radu Mihail: Respectăm angajamentele și reformăm legislația electorală

Radu Mihail, senator USR PLUS de Diaspora, dorește modificarea legislației electorale astfel încât românii din Diaspora să poată vota mai ușor și, astfel, să fie implicați activ în viața politică românească.
 
Într-o declarație politică citită în Plenul Senatului, a susținut că doar prin modificări de substanță ale legii electorale se poate asigura reprezentativitatea votului tuturor românilor, indiferent de locul unde trăiesc și muncesc.
 
Radu Mihail, senator USR PLUS de Diaspora:Continuăm reformarea legislației prin intermediul comisiei de cod electoral, în care ne vom asigura că vor fi dezbătute și îmbunătățite toate proiectele de lege care vizează organizarea alegerilor parlamentare, europarlamentare, prezidențiale, locale, pentru organizarea referendumului sau a votului prin corespondență, complementar cu legea privind finanțarea partidelor și a campaniilor electorale .”
 
Radu Mihail este de părere că doar un vot corect, ușor și accesibil tuturor românilor indiferent unde s-ar afla, poate duce la o clasă politică reprezentativă și la schimbări benefice pe termen lung pentru România.
Iată, în continuare, textrul integral al Declarației Politice:
 
Respectăm angajamentele și reformăm legislația electorală
 
”Noi, USR PLUS, nu doar am promis în campanie că vom reforma legislația electorală, chiar începem să și aplicăm ceea ce am spus.
În ultimii ani, trecând prin mai multe rânduri de alegeri, am propus ajustări și îmbunătățiri la legislația electorală. Unele au fost adoptate, altele, fiind incomode pentru vechea clasă politică, nu au fost considerate o prioritate.
Printre cele mai importante îmbunătățiri pe care am reușit să le aducem în ultimii ani, împreună cu ceilalți colegi parlamentari, au fost cele legate de votul în străinătate. De la cozile uriașe la care au stat zeci de mii de români la europarlamentare pentru a vota, am reușit să avem condiții bune de vot și mai multe secții la prezidențiale și la parlamentare, la care să poată vota 1 milion de români din Diaspora chiar și în condiții de pandemie.
Este nevoie însă de a progresa și în alte direcții importante cum ar fi reprezentativitatea aleșilor, reprezentarea corectă a tuturor cetățenilor în instituții eficiente și susținerea creșterii prezenței la vot.
Situațiile când primarii sunt aleși doar 15% dintre locuitorii localităților nu sunt normale. Nu mai vrem ca zeci sau sute dintre parlamentari sa aibă activitate de jumătate de normă.
Este nevoie de o muncă susținută din partea noastră, aici în Parlament, pentru a introduce o reformă electorală solidă. USR PLUS va continua să promoveze reformarea legislației prin elaborarea unui cod electoral, într-un grup de lucru, noua comisie de cod electoral, unde ne vom asigura că vor fi dezbătute și îmbunătățite toate proiectele de lege care vizează organizarea alegerilor parlamentare, europarlamentare, prezidențiale, locale, pentru organizarea referendumului sau a votului prin corespondență, complementar cu legea privind finanțarea partidelor și a campaniilor electorale.
Doar un vot corect, ușor și accesibil tuturor românilor indiferent unde s-ar afla, poate duce la o clasă politică reprezentativă și la schimbări benefice pe termen lung pentru a avea o Românie unde toti cetățenii sa aibă deplină putere politică și să fie dornici și mândri să și-o exercite.



Go to top