Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR Raoul Trifan: „Coalița sărăciei sabotează Capitala Culturală!”

Senatorul USR de Timiș, Raoul Trifan, acuză coaliția de guvernământ că nu alocă banii necesari desfășurării corespunzătoare a proiectului ”Timișoara Capitala Europeană a Culturii” dintr-un motiv meschin:Timișoara este condusă de un primar USR, dar că, în schimb, consiliul județean, cu președinte PNL, primește bani fără a avea proiecte în desfășurare.

Într-o declarație politică, Senatorul USR Raoul Trifan arată că în contextul „Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023”, guvernul PSD-PNL -UDMR a hotărât să se aloce 30% din fondurile de la Guvern către Municipalitate, iar majoritatea de 70% către Consiliul Județean, condus de PNL. Senatorul USR învederează faptul că  în anul 2023 Timișoara va avea multe proiecte în desfășurare, pe când consiliul județean puține spre deloc.

Raoul Trifan: „Colegi senatori, în loc să vă bateți joc de  cultura unui oraș pentru mici mize politice, propun să lăsați oamenii competenți să se ocupe cum trebuie de acest eveniment. Dați șansa unei generații de timișoreni că facă tradiția și istoria orașului lor cunoscute la nivel internațional și nu cheltuiți banii destinați celui mai important proiect cultural din anul 2023 pe chermeze în județ organizate de baronii locali peneliști.”

Senatorul USR, Raoul Trifan arată că ordonanța inițială, care respecta principiul alocărilor bugetare în funcție de numărul de proiecte din „bid book” asumate, a fost modificată la Ministerul Culturii condus de ministru PSD. Totodată acesta afirmă că a depus amendamente care readuc schema de finanțare în forma ei inițială, amendamente care au fost respinse de Senat.

Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
Nu mai sabotați Capitala Culturală!
 
Capitala Culturală Europeană reprezintă un proiect extrem de important pentru Timișoara și România, care a fost sabotat sistematic de vechile partide PNL, PSD și UDMR.
 
Acum câteva luni, prin OUG 83/2022, această Coaliție a Sărăciei a decis că ar fi mai bine, în contextul Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023, ca Primăria condusă de Dominic Fritz să primească doar 30% din banii alocați de către Guvern. Restul de 70% din suma totală urmând să fie alocat Consiliului Județean condus de PNL-istul Alin Nica. Toate acestea având în vedere că Primăria Timișoara are foarte multe proiecte în derulare pentru anul 2023, în timp ce pe partea consiliului județean mai nimic nu este început.
 
Ordonanța inițială, care respecta principiul alocărilor bugetare în funcție de numărul de proiecte din bid book asumate, a fost modificată la Ministerul Culturii condus de Lucian Romașcanu, ministru PSD. Eu, am depus la Comisia de Cultură a Senatului amendamente menite a  repara această nedreptate și a readuce schema de finanțare la forma ei inițială, discutată în 2019. Amendamentele mele au fost, bineînțeles, respinse.
Colegi senatori, în loc să vă bateți joc de  cultura  unui oraș pentru mici mize politice, propun să lăsați oamenii competenți să se ocupe cum trebuie de acest eveniment. Dați șansa unei generații de timișoreni că facă tradiția și istoria orașului lor cunoscute la nivel internațional și nu cheltuiți banii destinați celui mai important proiect cultural din anul 2023 pe chermeze în județ organizate de baronii locali peneliști.
În forma actuală, această lege, care va trece de Senat astăzi, este o batjocură la adresa Timișoarei și mai ales la adresa timișorenilor! Ne-am obișnuit să nu fim susținuți de puterile care acaparează din 4 în 4 ani resursele centrale, dar măcar nu ne sabotați. Lăsați-ne să ne dezvoltăm așa cum știm, iar când vă asumați anumite obligații față de al doilea cel mai mare contributor la bugetul de Stat după București, țineți-vă de ele!
 
Amendamentele care refăceau schema inițială de finanțare au fost respinse de majoritatea din parlament, dar eu le voi susține și la Camera Deputaților, unde sper ca logica și bunul-simț să prevaleze.
 
Proiectele asumate prin bid book de Timișoara trebuie să fie finanțate și implementate. Chermezele comunale nu au nicio legătură cu evenimentul Timișoara Capitală Culturală Europeană. Este dincolo de evidență acest fapt. Așadar, vă spun ferm și sper că pentru ultima oară: nu mai sabotați Capitala Culturală!

 



Go to top