Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul Sebastian Cernic la Forumul Parlamentar Global: ”Schimbările climatice globale pun în pericol biodiversitatea, securitate alimentară și turismul din zona noastră!”

Senatorul Sebastian Cernic, membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Mediteranei (APM), a participat, miercuri, 20 aprilie 2022, în calitate de reprezentant al Adunării, la Sesiunea privind finanțarea eforturilor de combatere a schimbărilor climatice și a infrastructurii inteligente pentru o redresare economică mai verde și mai incluzivă, în cadrul Forumului Parlamentar Global 2022, eveniment organizat, în format virtual, de Rețeaua Parlamentară a Băncii Mondiale și Fondului Monetar Internațional.

În intervenția sa, senatorul Sebastian Cernic a prezentat principalele efecte negative generate de schimbările climatice în zona mediteraneană extinsă, subliniind gravitatea amenințărilor cu care se confruntă această regiune în diverse domenii: biodiversitate, securitate alimentară, turism și al economiei, în general.  

Sebastian Cernic: „Agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei generează, pe lângă o criză alimentară, și nevoia acută de a edifica economii mult mai puțin dependente de combustibilii fosili, pentru a diminua vulnerabilitățile generate de presiunile geopolitice. Apreciem sprijinul financiar acordat de Banca Mondială și de Fondul Monetar Internațional poporului ucrainean.”


Cu aceeași ocazie, senatorul Cernic a prezentat programele pe care APM urmează să le implementeze în acest an și care urmăresc, în mod direct sau indirect, finanțarea eforturilor de combatere a schimbărilor climatice, respectiv proiectul Start-up Market, menit să promoveze incluziunea financiară și să faciliteze accesul IMM-urilor la finanțările regionale, și programul intitulat generic „Primul Davos al Mediteranei”, care susține stabilirea unei comunități economice pentru energie regenerabilă în zona mediteraneană și în Golf.
În finalul intervenției sale, senatorul român a menționat că APM, care are statut de observator la Conferințele ONU pentru schimbări climatice (COP), și-a asumat constant un rol activ în cadrul acestui format în care reprezintă vocea parlamentelor mediteraneene, iar în acest an va organiza un eveniment parlamentar internațional în marja COP27.
Pe parcursul sesiunii, au fost prezentate și dezbătute modalități de lucru, la nivel parlamentar, care vin în sprijinul eforturilor globale comune de implementare a obiectivelor Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă, în contextul redresării economice post-pandemie. Participanții au pus accentul pe finanțarea sectorului verde și a infrastructurii inteligente, inclusiv din perspectiva măsurilor necesare pentru transpunerea în practică a angajamentelor internaționale de prevenire și combatere a schimbărilor climatice.
Iată, în continuare, traducerea integrală a intervenției senatorului USR Sebastian Cernic în cadrul dezbaterilor Forumului Parlamentar Global 2022:
 
Vă mulțumesc, domnule președinte. Doamnelor și domnilor, dragi colegi. Doresc să vă mulțumesc pentru că ați invitat astăzi Adunarea Parlamentară a Mediteranei și pentru că mi-ați oferit oportunitatea de a împărtăși perspectiva noastră regională privind finanțarea eforturilor de combatere a schimbărilor climatice.
În calitate de organizație interparlamentară, împărtășim o rezoluție comună față de realizarea ODD-urilor și facem din zona mediteraneeană un exemplu pentru alte  regiuni ale lumii. În acest scop, lucrăm în strânsă colaborare cu instituții financiare internaționale, precum Banca Mondială și FMI, dar și cu alte organisme internaționale, cum ar fi COP, pe care ne angajăm să le ajutăm în viitoarea COP27 din Egipt, cu un eveniment dedicat, interparlamentar.
În regiunea noastră ne aflăm la un moment de cotitură. Temperaturile cresc cu 20% mai repede decât media globală, biodiversitatea, securitatea alimentară, economia în general, turismul și zonele de coastă se confruntă deja cu amenințări grave și, așa cum se arată în ultimul raport al Grupului ONU pentru Schimbări Climatice, ne confruntăm cu un dezastru de mediu.
Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, pe lângă criza aprovizionării cu alimente, a evidențiat și mai mult necesitatea de a construi economii care sunt mult mai puțin dependente de combustibilii fosili, ceea ce exacerbează vulnerabilitatea la presiunile geopolitice. În acest context, permiteți-mi să laud munca Băncii Mondiale și a FMI pentru a ajuta la supraviețuirea și rezistența poporului ucrainean prin fluxul continuu de sprijin financiar critic.
Dragi colegi, economiile noastre vor trebui să treacă printr-o tranziție sistemică. Această tranziție necesită capital și a devenit imperativă pentru conectarea proiectelor de tranziție ecologică cu piețele de capital. În acest context, utilizarea obligațiunilor verzi, de exemplu, ar putea fi esențială în finanțarea tranziției spre o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon: între 2015 și 2020, acestea au crescut cu aproximativ 50% și, mai important, contribuie la realizarea unei schimbări de paradigmă în lumea investițiilor cu o integrare mai bună a considerațiilor de mediu, sociale și guvernanță corporativă.
La PAM, susținem și sisteme de microcreditare. Din acest motiv, dezvoltăm un proiect „Start-up Market”, care sperăm că, prin facilitarea accesului IMM-urilor și al startup-urilor la finanțare, va contribui la o mai mare incluziune financiară a regiunii noastre. În încheiere, doresc să reamintesc că PAM organizează primul „Davos al Mediteranei”, care este planificat cu titlu orientativ să se desfășoare în noiembrie, menit să reunească  toate părțile interesate relevante, inclusiv reprezentanți ai instituțiilor financiare internaționale, pentru a discuta despre principalele probleme referitoare la provocările economice și climatice cu care se confruntă regiunea noastră și identifice posibile soluții pentru stabilirea unei comunități economice pentru energie regenerabilă în zona mediteraneeană și în Golf.
Sper să ne întâlnim acolo, personal, foarte curând. Vă mulțumesc pentru atenția acordată. Vă doresc toate cele bune.”



Go to top