Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Legea USR anti-fugari, în procedură de urgență la Senat. PNL a votat împotrivă

Inițiativa legislativă a deputaților USR Stelian Ion și Silviu Dehelean de modificare a Codului de procedură penală astfel încât judecătorul să poată lua măsuri preventive odată cu pronunțarea condamnării în primă instanță se va dezbate în procedură de urgență.

Cererea a fost depusă de Radu Mihail, liderul grupului USR din Senat, justificând că urgența este dată de numărul foarte mare de condamnați care, după ce au fost condamnați definitiv de justiția din România, nu au mai fost de găsit în țară.

Radu Mihail: Nu ne mai putem permite să mai avem fel de fel de infractori, de corupți, care-și iau tălpășița și își toacă averea făcută pe banii românilor în țări străine. Ultimul caz este Darius Vâlcov, care se bucură de libertate în Italia, dar lista este interesantă: Vâlcov, Arsene, Bica, Alexe, Oprescu, Ghiță și așa mai departe. În Comitetul Liderilor, se pare că domnul ministru al Justiției Predoiu a transmis PNL-ului mesajul că nu este important acest subiect, pentru că PNL a votat împotriva procedurii de urgență. ”

USR cere PSD și PNL să voteze cât se poate de rapid această măsură.
Inițiativa prevede două lucruri: pe de o parte, judecătorii să poată institui măsuri preventive imediat după ce s-a luat decizia în primă instanță, astfel încât să elimine posibilitatea inculpaților de a părăsi țară, și, în al doilea rând, se majorează durata pentru care se poate aplica, în faza de judecată, măsura controlului judiciar (şi cea a controlului judiciar pe cauțiune) de la 5 la 7 ani.


VIDEO. Declarațiile lui Radu Mihail, liderul senatorilor USR, pe această temă - https://www.youtube.com/watch?v=H2_4NBm5tas
 



Go to top