Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR Ștefan Pălărie: ”Transportului gratuit pentru elevi rămâne o utopie și în mandatul Ligiei Deca!”

Senatorul USR de București, Ștefan Pălărie, o acuză pe Ministrul Educație, Ligia Deca, de indiferență și ipocrizie în cazul decontării transportului pentru elevii care fac naveta la școală.

Într-o declarație politică, Ștefan Pălărie arată că au trecut deja trei luni de când doamna Deca și-a preluat mandatul și, fără să mai aștepte decizia Curții Constituționale pe OUG50/2021, - ordonanță care a răvășit total transportul elevilor din România - decide să dea un alt OUG care să "repare" OUG 50, din nou, al celebrului fost ministru Cîmpeanu. E doar una dintr-o serie de ”gafe” comise de doamna Deca, după ce, foarte recent, CNCD a dat decizia de a amenda Ministerul Educației pentru Ordinul de Ministru de eliminare a burselor de ajutor social acordate elevilor care învață în altă localitate.

Ștefan Pălărie:După ce a promis în stânga și în dreapta că va ține cont de opiniile elevilor, familiilor și ale Curții Constituționale, ministrul Deca a făcut invers. A luat ordonanța-dezastru de la Cîmpeanu și vrea să o corecteze cu altă ordonanță la fel de nocivă. După ce a fost pusă în funcție la dorința expresă a președintelui Iohannis, pentru a avea un om cât mai docil și ascultător în Guvern, doamna Ligia Deca face ce a făcut și președintele Iohannis, care a promulgat Legile Justiției Predoiu fără să mai aștepte Comisia de la Veneția, deși spunea exact opusul cu ani în urmă când părea că se bate cu PSD. Îi transmit doamnei ministru că, pentru noi, ăștia relativ tineri și care mai vrem ceva bun pentru țară, acest gest nu e cel mai bun exemplu de urmat.”

În declarația sa politică, senatorul USR de București, Ștefan Pălărie, deplânge faptul că legile educației sunt amânate din nou iar obsesia secretomaniei care a fost moștenită de la ministrul  Cîmpeanu este încă acolo, bine-mersi.

Nu în cele din urmă, senatorul Ștefan Pălărie deplânge refuzul repetat al Ministrului Educației, Ligia Deca, de a da curs invitațiilor de a se întâlni cu membrii comisiilor de învățământ din Senat și Camera Deputaților, pentru a discuta despre cele două legi ale educației.

Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:


”Utopia transportului gratuit pentru elevi

Este în curând decembrie, trei luni de școală mai târziu, și în jur de 200 de mii de elevi care fac naveta sunt ținuți în tensiune de Ministerul Educației. Probabil, numărul celor care au nevoie de navetă, conform unor analize dinainte de pandemie, ar fi chiar dublu, peste 400 de mii.
Noul ministru al educației, Ligia Deca, s-a sufocat deja în activitate. După o lungă tăcere, în care a refuzat dialogul cu Parlamentul, după ce s-a închis în biroul ei, când a făcut în sfârșit ceva, a făcut puțin și prost, dezamăgind elevii care au nevoie de transport pentru navetă.

Avem și dovada că doamna ministru este prost informată de aparatul lăsat în urmă de dl. Cîmpeanu, sau chiar nu înțelege consecințele, și... face o mârșăvie fără seamăn. Fără să mai aștepte decizia Curții Constituționale pe OUG50/2021, ordonanță care a răvășit total transportul elevilor din România, decide să dea un alt OUG care să "repare" OUG 50, din nou, al celebrului Cîmpeanu. Mai notez că, foarte recent, CNCD a dat decizia de a amenda Ministerul Educației pentru Ordinul de Ministru de eliminare a burselor de ajutor social acordate elevilor care învață în altă localitate.

După ce a promis în stânga și în dreapta că va ține cont de opiniile elevilor, familiilor și ale Curții Constituționale, ministrul Deca a făcut invers. A luat ordonanța-dezastru de la Cîmpeanu și vrea să o corecteze cu altă ordonanță la fel de nocivă.

După ce a fost pusă în funcție la dorința expresă a președintelui Iohannis, pentru a avea un om cât mai docil și ascultător în Guvern, doamna Ligia Deca face ce a făcut și președintele Iohannis, care a promulgat Legile Justiției Predoiu fără să mai aștepte Comisia de la Veneția, deși spunea exact opusul cu ani în urmă când părea că se bate cu PSD. Îi transmit doamnei ministru că, pentru noi, ăștia relativ tineri și care mai vrem ceva bun pentru țară, acest gest nu e cel mai bun exemplu de urmat.

Bătaia de joc la adresa elevilor completează o nouă săptămână ratată pentru noul ministru al educației. Legile educației sunt amânate din nou, al doilea termen a expirat, și nici nu avem vreo idee ce se petrece acolo. Obsesia secretomaniei a fost moștenită cu brio de la domnul Cîmpeanu.

Ideea că nu discuți cu Parlamentul nimic și refuzi invitație peste invitație... apoi nu lași să iasă nici o muscă din biroul tău cu informații despre noile legi, ca și cum le-ai moștenit pentru tine și neamul tău…,iar singurii cu care stai de vorbă sunt fostul ministru și prietenii lui rectori, cei care îl apară de scandalurile de plagiat, te transformă într-un om de paie, condus de alții, nu într-un ministru decent.

Într-o Românie care are o asemenea conducere, elevii și studenții trebuie să nu înceteze să creadă în propriile forțe și să pună un plus de energie pentru a-și face vocea auzită. Doar cu presiune și argumente puternice, politicienii din vechea clasă politică vor admite să facă ceva.”
 



Go to top