Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Puncte forte și puncte slabe ale sistemului național de cercetare-dezvoltare din România rezultate din dezbaterea CSIT cu INCD „URBAN-INCERC”

Comisia pentru ştiinţă, inovare şi tehnologie din Senatul României a desfășurat miercuri, 3 mai a.c., sub conducerea Preşedintei Silvia-Monica Dinică, dezbateri privind sistemul național de cercetare-dezvoltare din România, la care a participat ca invitat, din partea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Construcţii, Urbanism şi Dezvoltare Teritorială Durabilă „URBAN-INCERC”, Cercetător Științific grad I (CSI) dr. ing. Emil Sever Georgescu.
Dezbaterea a constituit un bun prilej pentru a discuta despre: activitățile de cercetare științifică fundamentale și aplicative, realizate de institut, insistând asupra infrastructurii de cercetare-dezvoltare, facilităților de cercetare ale Institutului, direcțiilor de cercetare-dezvoltare/obiectivelor de cercetare/priorităților de cercetare și misiunii institutului.
În debutul discuției, Preşedinta Comisiei pentru știință, inovare și tehnologie, Silvia-Monica Dinică, a reliefat dorinţa membrilor comisiei de a cunoaşte activitatea Institutului și de a dezbate aspecte care au legătură cu aplicarea Legii 25/2023 - Lege privind integrarea voluntară a organizaţiilor de cercetare, dezvoltare şi inovare din România în Spaţiul European de Cercetare,  precum si pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică.
Referindu-se la Legea 25/2023, CSI dr. ing. Emil Sever Georgescu este de părere că normele metodologice vor fi definitorii pentru evaluarea activității INCD-urilor.
În cadrul dezbaterii s-au prezentat şi o serie de bune practici din alte ţări (Japonia, Spania, Franţa, Anglia), unde institutele de cercetare în construcţii colaborează cu guvernul (spre exemplu în Franţa), ele conturând politicile guvernului în domeniul construcţiilor, amenajării teritoriului, etc.
Proiectele publice cele mai recente la care institutul este partener sunt: Strategia națională de renovare pe termen lung pentru sprijinirea renovării parcului național de clădiri rezidențiale și nerezidențiale, atât publice, cât și private, și transformarea sa treptată într-un parc imobiliar cu un nivel ridicat de eficiență energetică și decarbonat până în 2050 (partea energetică, publicată în decembrie 2021) și Strategia Națională de Reducere a Riscului Seismic (SNRRS) (publicată în 2022).
La sfârșitul dezbaterii, senatoarea Silvia-Monica Dinică a reiterat sprijinul și deschiderea membrilor Comisiei pentru ştiinţă, inovare şi tehnologie pentru orice tip de solicitări care sunt de competenţa comisiei.



Go to top