Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR Cristi Berea: „Am calatorit in viitor si am primit un CIUGUban!”

Senatorul USR de Iași, Cristi Berea, și-a exprimat admirația pentru oamenii care cu adevărat știu să schimbe în bine fața localităților pe care le conduc.

Într-o declație politică, senatorul Cristi Berea arată că există un singur loc în românia unde conceptul de smart village se regăsește, în apropiere de Alba Iulia, în Ciugud. Comuna și cei 3000 de locuitori ai ei, au devenit celebri pentru proiectele ambițioase de infrastructură, mediu, educație și atragere de fonduri europene.
  
Cristi Berea: Ciugud este un exemplu pentru câteva zeci de motive, dar cel mai important este faptul că ne arată pas cu pas care este soluția pentru multe dintre problemele pe care le întâlnim în mediul rural. În Ciugud, persoanele nu părăsesc comuna, ci își doresc să se mute aici din comunele și orașul apropiat. Copiii nu părăsesc școala, ci sunt atât de multe cereri că a fost începută construcția unei noi școli. În parcul industrial se lucrează de zor, multe companii alegând să prindă rădăcini acolo, datorită ajutorului pe care îl primesc din partea primăriei și a renumelui locației. Șomajul este 1%, mediul este protejat, birocrația este aproape inexistentă și bătrânii își plătesc facturile online.”
 
În declarația sa politică, senatorul USR de Iași, Cristi Berea iși exprimă admirația pentru tot ce au realizat locuitorii din Ciugud și anunță că va depune o interpelare la Ministerul Dezvoltării pentru a afla mai în detaliu despre planul de dezvoltare a mediului rural în următorii ani și să susțin o analiză a Ciugudului ca studiu de caz și exemplu pentru viitorul satelor românești.

Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
„Am calatorit in viitor si am primit un CIUGUban!
 
            Astăzi vom vorbi despre cum arată viitorul, viitorul unui sat rural, românesc, tradițional, sustenabil și digitalizat. Conceptul de smart city este unul din ce în ce mai popular la nivel internațional și în România. Există peste 860 de inițiative, unele aflate în stadiul de proiect, altele deja finalizate.
            Cu toate acestea, conceptul de smart village se regăsește într-un singur loc în România, în apropiere de Alba Iulia, în Ciugud. Comuna și cei 3000 de locuitori ai ei, au devenit celebri pentru proiectele ambițioase de infrastructură, mediu, educație și atragere de fonduri europene. Printre cele mai impresionante proiecte, notăm panourile fotovoltaice, școala smart, echipată cu tehnologie de ultima generație, zona industrială, digitalizarea facturilor și a altor feluri de plăți. Un exemplu dintre multele proiecte creative din Ciugud, unul care ne face să ne simțim din nou copii, este Verzulică. Verzulică este roboțelul din curtea școlii, care la schimb pentru un pet sau doză, elevul primește un CIUGUban, pe care îl poate valorifica în diferite moduri în cadrul școlii, inclusiv pentru a dona către cauze specifice.
            Ciugud este un exemplu pentru câteva zeci de motive, dar cel mai important este faptul că ne arată pas cu pas care este soluția pentru multe dintre problemele pe care le întâlnim în mediul rural. În Ciugud, persoanele nu părăsesc comuna, ci își doresc să se mute aici din comunele și orașul apropiat. Copiii nu părăsesc școala, ci sunt atât de multe cereri că a fost începută construcția unei noi școli. În parcul industrial se lucrează de zor, multe companii alegând să prindă rădăcini acolo, datorită ajutorului pe care îl primesc din partea primăriei și a renumelui locației. Șomajul este 1%, mediul este protejat, birocrația este aproape inexistentă și bătrânii își plătesc facturile online.
            Este foarte greu să protejăm și să respectăm cultura și tradițiile specifice mediului rural, și să nu îl transformăm într-un mediu urban prin digitalizarea treptată. Cu toate acestea, la Ciugud, omul trăiește împreună cu natura și tehnologia.
            Așadar, felicităm primăria și administrația locală Ciugud și îi privim ca pe un exemplu. Ce n-a reușit să facă statul Român, a reușit această comună. Problemele adesea întâlnite în mediul rural au soluții!
            Am să depun o interpelare la Ministerul Dezvoltării să aflu mai în detaliu despre planul de dezvoltare a mediului rural în următorii ani și să susțin o analiză a Ciugudului ca studiu de caz și exemplu pentru viitorul satelor românești.”



Go to top