Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul Radu Mihail, întâlnire la Guvern pe tema românilor din Diaspora

Senatorul USR PLUS de Diaspora, Radu Mihail, și deputații USR PLUS Simina Tulbure și Iulian Lorincz au discutat, luni 25 Ianuarie 2021, cu vicepremierul Dan Barna acțiunile prioritare ce trebuie să fie întreprinse în beneficiul românilor plecați din țară, respectiv proiectele de lege ce urmează a fi depuse și susținute în Parlament.
 
Radu Mihail:Vicepremierul Dan Barna a confirmat că, așa cum USR PLUS a promis în campanie, agenda pentru Diaspora va fi urmărită la nivel general în guvern și cu fiecare dintre ministerele și direcțiile implicate: externe, interne, muncă, educație, justiție, DRP, etc. Am stabilit să avem întâlniri de lucru în fiecare lună pentru a discuta progresul pe fiecare punct în parte, cu implicarea ministerelor responsabile. Diaspora ajunge în sfârșit în poziția de a putea fi o prioritate pentru Guvernul României.”

În timpul dezbaterilor au fost identificate mai multe direcții de acțiune:
1. Îmbunătățirea, digitalizarea și extinderea gamei de servicii consulare. Organizarea de consulate itinerante în funcție de nevoile reale ale comunităților românești.
2. Acte de identitate comune și pentru românii din afara țării (un singur tip de pașaport, carte de identitate electronică).
3. Extinderea rețelei de atașați pe probleme de muncă și protecție socială.
4. Verificarea procesului de obținere de pensie comunitară (Casa de Pensii).
5. Cartografierea Diasporei Românești. Un studiu extins privind situația reală a românilor din străinătate.
6. Recunoașterea diplomelor, certificărilor vocaționale și competențelor profesionale obținute în străinătate.
 



Go to top