Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR Remus Negoi: ”Autoritățile locale sunt responsabile pentru siguranța tuturor cetățenilor!”

Senatorul USR de Constanța, Remus Negoi, atrage atenția că autoritățile locale, primăriile, sunt responsabile de o multitudine de chestiuni, siguranța cetățenilor fiind una dintre ele.
Într-o declarație politică,  pornind de la cazul tragic al unui copil care a fost mușcat de un câine comunitar, Remus Negoi argumentează că primăriile – indiferent de mărimea localității – trebuie să ia toate măsurile pentru asigurarea siguranței cetățenilor.
 
Remus Negoi: ”Primarii trebuie să se implice mult mai mult, ținând cont că au în responsabilitate, printre altele – siguranța cetățenilor. Siguranță pe care, de multe ori, o uită.Deşi numeroase asociaţii şi ONG-uri desfăşoară campanii de sterilizare gratuită a animalelor de rasă comună, aceste demersuri nu sunt suficiente. Este nevoie de o strânsă colaborare între autorităţi şi voluntari pentru identificarea, înregistrarea şi sterilizarea câinilor şi promovarea adopţiei animalelor fără stăpân.”
Concluzia declarației politice a senatorului USR de Constanța, Remus Negoi, este simplă: numai prin implicare a autoritățlor, printr-o bună colaborare între autorităţile locale şi ONG-uri se pot rezolva probleme precum cele din comuna Cotul Văii, din Constanța. Toate probleme comunității sunt, în egală măsură, ale autorităților și ale tuturor cetățenilor.
 
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
”Tragedii ce pot fi evitate dacă și primarii se implică
 
Câinii fără stăpân reprezintă o gravă problemă în România, iar în ultima vreme atacurile acestora asupra oamenilor, uneori chiar mortale, s-au înmulţit.
O astfel de tragedie a avut loc luni în localitatea constănţeană Cotul Văii. Un copil de 6 ani a murit după ce a fost muşcat de un câine fără stăpân. Nu este singurul incident de acest gen, iar câini vagabonzi agresivi sunt şi în mediul rural şi pe străzile din oraşe.
Numărul acestora creşte atât prin înmulţirea necontrolată a câinilor comunitari, cât şi prin abandonul animalelor de către stăpâni. Iresponsabilitatea unora dintre deținătorii de animale de companie care abandonează pui sau adulţi nedoriţi, dar şi incapacitatea autorităților de a gestiona problema şi lipsa programelor eficiente de sterilizare a câinilor cu sau fără stăpân au dus la situaţia în care ne aflăm astăzi.
Trag un semnal de alarmă pentru ca autorităţile locale să rezolve cât mai rapid această problemă. Sterilizarea tuturor câinilor este soluţia pentru controlul populaţiei canine. Primăriile trebuie să colaboreze cu asociaţiile pentru protecţia animalelor şi voluntarii pentru a steriliza cât mai multe exemplare de câini comunitari şi pentru a-i informa pe proprietarii de câini despre importanţa sterilizării animalelor pe care le deţin şi a-i sprijini în acest demers.
Primarii trebuie să se implice mult mai mult, ținând cont că au în responsabilitate, printre altele – siguranța cetățenilor. Siguranță pe care, de multe ori, o uită.
Deşi numeroase asociaţii şi ONG-uri desfăşoară campanii de sterilizare gratuită a animalelor de rasă comună, aceste demersuri nu sunt suficiente. Este nevoie de o strânsă colaborare între autorităţi şi voluntari pentru identificarea, înregistrarea şi sterilizarea câinilor şi promovarea adopţiei animalelor fără stăpân.
Numai printr-o bună colaborare între autorităţile locale şi asociaţiile iubitorilor de animale  putem preveni înmulţirea necontrolată a câinilor comunitari. Demararea unor programe, mai ales în mediul rural, cu ajutorul ONG-urilor în protecţia animalelor şi cu implicarea medicilor veterinari, poate preveni abandonul câinilor şi înmulţirea acestora, chiar şi în gospodării.
Animalele fără stăpân sunt problema noastră, a tuturor, şi numai împreună putem rezolva această situaţie!”
 



Go to top