Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR Costel Vicol: „Indiferența guvernanților conduce la moartea lentă a românilor”

Senatorul USR de Tulcea, Costel Vicol, acuză coaliția toxică PSD-PNL-UDMR că îngroapă România în poluare. Anual zeci de mii de români dezvoltă probleme grave de sănătate din pricina poluării care ne urmărește pretutindeni. Aerul este peste valorile normale, însă guvernanții stau nepăsători, pe principul „las că merge și așa!”.

Într-o declarație politică, Senatorul USR Costel Vicol arată că este de datoria guvernanților și a autorităților locale să intervină în sensul ameliorării fenomenului prin managementul resurselor și prin modernizarea infrastructurii, astfel ar putea susține comunitățile care i-au ales. Cu toate acestea, coaliția stă „nemișcată”.

Senatorul USR Costel Vicol afirmă că printre probleme grave cu care se confruntă poporul se numără depozite ilegale de gunoi, emanațiile unor gropi de deșeuri neconforme, a unor gropi care funcționează la limită, sau care sunt deja pline, ori care au autorizații temporare sau chiar nu mai au autorizații valabile. Toate problemele enumerate de senatorul USR prezintă consecințe foarte grave care se răsfrâng în mod direct asupra românilor. 

Costel Vicol: Conform Agenției Europene de Mediu, peste 25.000 de români mor prematur în fiecare an, din cauza poluării aerului, iar majoritatea sunt din București. În caz că nu știați, vă spun eu: poluarea este considerată responsabilă pentru o treime din cancerele pulmonare, copiii fiind cei mai afectați! Aveți cunoștință despre faptul că în prezent sunt deschise mai multe proceduri de infringement împotriva României, din cauza gradului ridicat de poluare și a incapacității de monitorizare, control și de transpunere a legislației europene?

În declarația politică, în încheiere, senatorul Costel Vicol arată că, în contextul în care mijloace și  fonduri există, este nevoie de mai puțină nepăsare a conducătorilor statului și de mai multă implicare în ridicarea nivelului de trai al poporului.
 
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:

„Indiferența guvernanților, duce la moartea lentă dar sigură a românilor!
 
Domnilor Miniștri,
 
Conform Agenției Europene de Mediu, peste 25.000 de români mor prematur în fiecare an, din cauza poluării aerului, iar majoritatea sunt din București.
În caz că nu știați, vă spun eu: poluarea este considerată responsabilă pentru o treime din cancerele pulmonare, copiii fiind cei mai afectați!
Aveți cunoștință despre faptul că în prezent sunt deschise mai multe proceduri de infringement împotriva României, din cauza gradului ridicat de poluare și a incapacității de monitorizare, control și de transpunere a legislației europene?
 
Dragi guvernanți, românii și România au mare nevoie de o implicare reală a dumneavoastră. Cu toții ne-am fi așteptat ca, în anul 2022, România să aibă un sistem efecient de gropi de gunoi, de stații de sortare și epurare, iar procedurile pentru operaţionalizarea reţelelor de apă şi canalizare să fie avansate și implementate. Dar de unde…
 
Potrivit raportului Comisiei Europene din 2021, în România existau fizic 2.057 reţele de canalizare, din care 1.260 erau funcţionale, iar celelalte 797 se aflau în lucru, în diferite stadii de execuţie. În privința situaţiei dotării cu staţii de epurare a apelor uzate, au fost inventariate în total un număr de 831 staţii de epurare, dintre care 714 staţii funcţionale şi 117 staţii de epurare nefuncţionale (care funcționau cu deficienţe sau la care populaţia nu este racordată). 
 
Guvernarea ar fi trebuit ca, împreună cu autoritățile centrale și locale și prin interacțiune directă cu primarii, să aloce toate resursele necesare pentru susţinerea comunităţilor şi astfel să se modernizeze infrastructura şi să crească nivelul de trai, prin asigurarea accesului cetățenilor la utilităţile de bază. 
 
DA, trebuiau de mult intensificate procedurile pentru operaţionalizarea reţelelor de apă şi canalizare!
 
Nivelul de dezvoltare economică a unei societăţi este demonstrată prin accesul la utilităţile de bază, în special accesul la reţeaua de apă potabilă şi canalizare.
 
Practica, așa cum rezultă din experiențele fiecăruia dintre noi, dar și din materialele publicate de mass-media, arată că avertizările și sancțiunile îndreptate către cei responsabili de producerea poluării, în general, și a celei atmosferice, în special, nu-și ating scopul urmărit, ca urmare a lipsei stațiilor și punctelor de analiză ale calității aerului, dar și din cauza unei insuficiente implicări a factorilor cu putere de decizie.  
 
Cu toate acestea la jumătatea anului 2022, românii încă se confruntă cu probleme grave. În continuare, trebuie să suporte consecințele unei poluării majore, fiind înconjurați de depozite ilegale de gunoi, de emanațiile unor gropi de deșeuri neconforme, a unor gropi care funcționează la limită, sau care sunt deja pline, ori au autorizații temporare sau chiar nu mai au autorizații. Toate acestea au consecințe nefaste asupra calității vieții și a mediului înconjurător.
 
La nivelul țării, în prezent sunt sute de situații de acest gen, începând de la capitala europeană București și continuând cu zonele limitrofe ale acesteia, în special cu gropile ilegale din județul Ilfov sau alte localități. În ultimii ani, calitatea aerului din Capitală a fost subiect de discuții nesfârșite. De fiecare dată, autoritățile locale și centrale au minimalizat sau ignorat subiectul, răspunderea fiind pasată de la o instituție la alta.
 
V-aș putea da numeroase exemple, însă mă voi limita la câteva sugestive, mai ales că acestea contribuie în mod direct la poluarea aerului capitalei.
  • Existența unui depozit ilegal de deșeuri în Sectorul 3 al Capitalei;
  • Stația de epurare a apelor uzate Glina;
  • Staţia de sortare Căţelu funcționează fără autorizație de mediu, aici fiind îngropate chiar și cadavre de animale (există numeroase plângeri penale pentru această staţie de sortare);
  • Groapa de gunoi Vidra /Cretesti, datorită căreia sunt afectate 4 comune învecinate (Vidra, Jilava, Berceni, Popești Leordeni), dar și o parte din sectorul 4 al capitalei;
  • Situație similară este ocazional și la ieșirea din municipiul Tulcea, km 4-5 spre comuna Malcoci, datorită activității unui complex zootehnic de creștere a porcilor
  • În comuna Crevedia, județul.Dâmbovița în fiecare noapte este un aer irespirabil din cauza incineratoarelor unei ferme avicole; în Câmpina, jud Prahova;
  • Groapa de gunoi din zona Chitila Chiajna Dragomiresti degajă către cartierele din Sectorul 1 un miros îngrozitor, etc Exemplele pot continua…
Toate acțiunile și politicile locale și naționale sunt parcă create pentru a adânci problemele. Din păcate, în ritmul acesta, cred că nici peste 10 ani nu vom avea o capitală și o țată nepoluată, asta pentru că nu reușim să gândim și apoi să implementăm măsurile potrivite.
 
De la intrarea României în UE, s-au realizat foarte puţine progrese, deşi au existat fonduri masive.
 
Bani sunt domnilor miniștrii, doar că vă sugerăm să-i dirijați acolo unde trebuie! Și cu titlu de recomandare, pentru o mai bună coordonare a instituțiilor responsabile în domeniu, vă recomand să-i trimiteți mai des pe teren, să fie intensificate controalele prin acțiuni concrete și reale (nu doar situații generale cu raportări de cifre și anexe care nu sunt făcute publice – ex Rapoartele Gărzii Naționale de mediu), și nu în ultimul rând, cred că s-ar impune un program non-stop, precum al celor de la ISU, nu un program de 8 ore, pentru că majoritatea activităților infracționale care au ca finalitate poluarea mediului se desfășoară noaptea.
 
Românii vă cer doar un minim de decență, pentru a se putea bucura de un aer respirabil, de ape curate, într-un cuvânt, de un mediu înconjurător nepoluat, astfel încât atât noi, cât și generațiile următoare, să ne putem bucura de calitatea unei vieți rezonabile.      
 
Ce aveți de gând, domnilor miniștri? Cetățenii României au mare nevoie de ajutorul dumneavoastră. Cunoaștem cu toții rolul primordial al autorităților în aceste sectoare, dar din păcate aproape de finalul anului 2022, simțim că autoritățile lucrează împotriva binelui și a civilizației.”
 



Go to top