Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR Cristian Bordei: „Între patriotism și naționalismul extremist este o linie foarte fină”

Într-o declarație politică, Senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei, acuză vechea clasă politică pentru încurajarea naționalismului extremist, a cenzurii și de răspândirea de „fake-news”, ceea ce făcut ca o parte din societatea românească să devină susținătoare a naționalismului agresiv și a îndoctrinării.

Senatorul USR Cristian Bordei afirmă că rezultatele ultimelor sondaje sunt îngrijorătoare, românii înclinând să-și plece urechea la pozițiile extremist-naționaliste, false valori ce sunt promovate atât în rândul tinerilor, dar și al celor mai în vârstă. În perioada comunistă România s-a aflat sub una dintre cele mai crunte dictaturi din Europa, iar senatorul USR prezintă câteva exemple în acest sens: nu exista libertate de exprimare, era instituit regimul rației la o bună parte din alimente, cetățenii nu beneficiau de curent electric.

Senatorul USR Cristian Bordei: Sun mândru cetățean european, mândru român! Sunt patriot și îmi iubesc țara, tocmai de aceea sunt aici, în Parlamentul României, ca să reprezint românii și să am grijă ca drepturile noastre să fie protejate. Tocmai pentru că sunt patriot contribui la menținerea libertății românilor. Problema intervine când nu se face diferența dintre patriotism și naționalism. Una este să fii patriot și să lupți pentru dezvoltarea țării tale și alta este să fii naționalist și să susții autoizolarea țării, neîncrederea, intoleranța și ura.”

În declarația politică, senatorul USR Cristian Bordei arată îngrozit de posibilitatea reinstaurării unui regim extremist, iar acest lucru este cu atât mai posibil cu cât poporul nu este informat, nu cunoaște adevărata istorie a regimului comunist și consecințele nefaste ale acestuia.
 
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:

„Spaima de a nu mai fi liber sau ce faci când te obișnuiești să ai totul și nu mai poți de bine?

M-am născut și am crescut în perioada comunistă, pe când la cârma statului era un dictator flămând de putere, care a instaurat în România una dintre cele mai crunte dictaturi din Europa. Eram tânăr student în momentul Revoluției din ‘89 și am fost printre cei mulți care cereau libertate, iar aici mă refer la libertate în ansamblul său. După Revoluție, am trăit tulburii ani ‘90 cu spaima de a nu ajunge din nou la acel stadiu, de a nu ne întoarce la acei ani negri ai regimului comunist.
Spaimele mi s-au calmat mai întâi când, în 2004 am fost primiți în NATO, iar ulterior, în 2007, am intrat în Uniunea Europeană. Știam clar că de acum va fi bine și sunt în siguranță, că mi s-au lărgit orizonturile și e timpul pentru oportunități. Nu credeam că voi ajunge în anul 2023 să retrăiesc aceeași frică care m-a bântuit până în 2007. Nu de alta, dar conform ultimelor sondaje, foarte mulți români par a fi seduși de naționalismul agresiv, de îndoctrinare și extremism, dar nu cred că-și dau seama cât este de grav. Nu sunteți îngroziți? Eu sunt! Mă tulbură în fiecare seară acest gând că există posibilitatea să nu mai fiu cetățean al Uniunii Europene, să nu-mi pot petrece concediile oriunde în lume, să dispară economia privată, să mi se ia dreptul de a spune ceea ce gândesc. Toate acestea din cauză că nu știm istorie, că nu suntem informați, că nu suntem educați. Nu-mi vine să cred că există tineri care promovează aceste false valori, dar ce mă doare cel mai tare este că generația mea a uitat! Ne aducem aminte cu nostalgie că pe vremea lui Ceașcă aveam fiecare locuință și loc de muncă, dar am uitat cum stăteam la coadă după adidași de porc, să ne luăm rația de pâine și de benzină și cum învățam la lumina lumânării pentru că nu aveam curent. Nu vă este teamă că vom ajunge sub papucul unui partid extremist, de tip reality-show?
Sun mândru cetățean european, mândru român! Sunt patriot și îmi iubesc țara, tocmai de aceea sunt aici, în Parlamentul României, ca să reprezint românii și să am grijă ca drepturile noastre să fie protejate. Tocmai pentru că sunt patriot contribui la menținerea libertății românilor. Problema intervine când nu se face diferența dintre patriotism și naționalism. Una este să fii patriot și să lupți pentru dezvoltarea țării tale și alta este să fii naționalist și să susții autoizolarea țării, neîncrederea, intoleranța și ura.
Atât Hitler și Partidul Muncitoresc Național-Socialist German, cât și Mussolini și Partidul Socialist Italian împărtășeau câteva tehnici de manipulare: încurajarea naționalismului și a superiorității anumitor rase, crearea panicii prin știri false, cenzura, ideea țării ca cetate asediată de străini și victimizarea în fața poporului. Vă sună cunoscut? Observați actualitatea mesajului? Cine procedează asemănător în zilele noastre?”
 



Go to top