Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR PLUS Cristian Bordei susține industriile culturale și creative

Senatorul USR PLUS de Cluj și-a afirmat, într-o declarație politică, susținerea față de industriile culturale și creative. Printre industriile creative se pot enumera: arhitectură şi regenerare urbană, artă şi design, artele spectacolului, film şi video, fotografie, inventica industrială şi inteligenţa artificială, modă şi design vestimentar, meşteşuguri tradiţionale, monumente şi turism cultural, muzică, publicitate, software şi jocuri video interactive, tipărituri şi legătorie, web design.

Cristian Bordei: ”Industriile creative vizează tot ceea ce este produs de creativitatea artistică şi ştiinţifică şi are potenţial industrial, adică intră în circuitul economic, produce valoare, generează venituri publice prin taxele şi impozitele plătite, creează locuri de muncă şi profit, ajută la dezvoltarea regională şi naţională. Această industrie are un impact puternic în Europa prin ideea revoluționară de a conceptualiza zona aflată la intersecția creativității, culturii, afacerilor și a tehnologiei într-o singură grupare, pentru a putea descătușa creșterea și dezvoltarea acesteia.”
Senatorul USR PLUS de Cluj, Cristian Bordei consideră că este responsabilitatea noastră să protejăm și să sprijinim industriile culturale şi creative, ele reprezentând, pe de o parte, un fundament important al construcţiei europene și, pe de altă parte, un pilon important al competitivității României pe termen mediu și lung.

Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:

”Declarația mea politică este legată de necesitatea susținerii industriilor culturale și creative. Am ajuns în momentul în care trebuie să luăm în serios industriile  culturale și creative, rolul și locul lor în cadrul mediului de afaceri și a economiei în ansamblul său, respectiv modul în care acestea ne influențează stilul de viață.
Activităţile economice incluse în această categorie întrunesc trei caracteristici:
-sunt dezvoltate pe baza creativităţii umane;
-sunt vehicule pentru mesaje simbolice, dincolo de utilitatea economică și
-conţin potenţiale drepturi de proprietate.

Conceptul de „industrie creativă” cuprinde domeniile a căror activitate implică creativitate artistică sau ştiinţifică. Putem enumera următoarele: arhitectură şi regenerare urbană, artă şi design, artele spectacolului, film şi video, fotografie, inventica industrială şi inteligenţa artificială, mass-media (pe suport de hârtie, audio sau video), modă şi design vestimentar, meşteşuguri tradiţionale, monumente şi turism cultural, muzică, publicitate, software şi jocuri video interactive, tipărituri şi legătorie, web design.

Pe scurt, industriile creative vizează tot ceea ce este produs de creativitatea artistică şi ştiinţifică şi are potenţial industrial, adică intră în circuitul economic, produce valoare, generează venituri publice prin taxele şi impozitele plătite, creează locuri de muncă şi profit, ajută la dezvoltarea regională şi naţională.

Această industrie are un impact puternic în Europa prin ideea revoluționară de a conceptualiza zona aflată la intersecția creativității, culturii, afacerilor și a tehnologiei într-o singură grupare, pentru a putea descătușa creșterea și dezvoltarea acesteia.

În anii recenți, industriile creative din Uniunea Europeană au avut cea mai mare dinamică de creștere în rândul sectoarelor economice ale Uniunii, ajungând să genereze prin companiile active în acest domeniu (11% din totalul companiilor din UE) o valoarea adaugată de peste 600 miliarde de euro și locuri de muncă pentru 12 milioane de persoane.

Reprezintă și un sector cheie pentru competitivitatea Uniunii Europene, menținându-și o cotă de 40% din totalul acestui sector la nivel global. Dincolo de simple cifre, puterea acestui sector la nivel european derivă din vasta diversitate și din interconectarea cu celelalte ramuri ale economiei.

Industriile culturale și creative nu sunt o simplă unitate statistică, ci un rezultat al istoriei multimilenare, dar și o soluție pentru numeroasele provocări societale ale zilelor noastre.

În contextul economiilor locale care sunt din ce în ce mai conectate la economia corporatistă globală și care devine cu pași repezi una bazată pe cunoștințe, în care capitalul material joacă un rol secundar, problematica industriilor creative capătă așadar importanță strategică. Aceste activități economice sunt motorul economiei sustenabile pe termen lung iar generarea de afaceri inovatoare pe plan regional devine un instrument puternic de adaptare la condițiile competiției economice globale din partea jucătorilor regionali și/sau naționali.
În concluzie, consider că este responsabilitatea noastră să protejăm și să sprijinim industriile culturale şi creative, astfel încât acestea să se poată dezvolta cât mai mult în țara noastră. Ele reprezintă, pe de o parte, un fundament important al construcţiei europene și, pe de altă parte, un pilon important al competitivității României pe termen mediu și lung. De aceea, eu personal și grupul parlamentar USR PLUS vom considera de maximă prioritate punerea în practică a unui set de politici publice care să favorizeze creșterea și dezvoltarea acestor industrii, care pot să-i aducă împreună pe cetăţenii noştri.”
 



Go to top