Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR Cristi Berea: „Echipamentul militar are dublul vârstei pilotului!”

Senatorul USR de Iași, Cristi Berea, acuză guvernul că armata română a întârziat în reîmprospătarea echipamentului militar de care dispune, cel mai probabil, din lipsă de fonduri necesare și că acest lucru pune viața militarilor în pericol complet inutil.
Într-o declarație politică, senatorul Cristi Berea arată că acest fapt este cu atât mai tragic cu cât ne aflăm la începutul unui conflict militar la granițele României și că este imperios necesar ca investițiile din domeniu să fie puse la punct.
Cristi Berea:Indiferent de acest numărul avioanelor aflate în dotarea armatei române, vârsta este cea care le prinde din urmă. Piloții care le operează sunt de două ori mai tineri ca echipamentul. Așadar, este o veste bună faptul că în 2024 vor fi scoase din serviciul de luptă. Nu este spus pe același ton optimist faptul că acest echipament învechit va continua să fie folosit pentru antrenamente.”
 
În declarația sa politică, senatorul USR de Iași, Criti Berea se întreabă dacă nu cumva catastofe precum cea de acum o săptămână, când 8 militari și-au pierdut viața, puteau fi, totuși, evitate sau dacă există pericolul de a se întâmpla din nou, în condițiile în care în total, din 1990 până în prezent s-au prăbușit 26 dintre avioanele flotei.

Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
 
„Echipamentul militar are dublul vârstei pilotului!
 
În data de 2 martie a avut loc un eveniment tragic. O aeronavă MiG 21 LanceR și un elicopter IAR-330 PUMA s-au prăbușit în Dobrogea, fapt care a dus la decesul a 8 persoane. Avionul executa misiuni de patrulare aeriană, iar elicopterul a fost trimis în misiune de căutare al acestuia după dispariția de pe radar. Condițiile de vreme nefavorabile și starea precară a echipamentului militar au dus la această tragedie. Suntem alături de familiile victimelor și regretăm profund incidentul.
Nu putem să nu ne întrebăm daca acest lucru putea fi totuși evitat sau dacă există pericolul de a se întâmpla din nou. Au existat evenimente similare în trecut. În 2017, 2018 și în 2021 au avut loc incidente similare referitoare la aceste avioane MiG. În total, din 1990 până în prezent s-au prăbușit 26 dintre avioanele flotei.
Peste 400 de avioane MiG au fost achiziționate, ultimul dintre ele intrând în dotarea armatei în 1982. Modernizarea acestora a făcut parte din programul de modernizare al Forțelor Aeriene Române după perioada comunistă. Numărul avioanelor MiG rămase în prezent este nesigur, descris în presă ca fiind confidențial. Se speculează că mai există doar 22.
Indiferent de acest număr, vârsta este cea care le prinde din urmă. Piloții care le operează sunt de două ori mai tineri ca echipamentul. Așadar, este o veste bună faptul că în 2024 vor fi scoase din serviciul de luptă. Nu este spus pe același ton optimist faptul că acest echipament învechit va continua să fie folosit pentru antrenamente.
Putem observa că armata română a întârziat în reîmprospătarea echipamentului militar de care dispune, cel mai probabil, din lipsă de fonduri necesare. Acest lucru pune viața militarilor în pericol complet inutil. Este de o deosebită importanță, în special în situația de conflict din ultima săptămână, dintre Rusia și Ucraina, ca investițiile din domeniu să fie puse la punct.”
 



Go to top