Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorii USR s-au abținut la votul moțiunii simple împotriva Ministrului Vela: nu ați reușit să fiți la înălțimea așteptărilor

Senatorii USR au votat ”abținere” la moțiunea simplă depusă de PSD la Senat, împotriva Ministrului de Interne Marcel Vela.
În cadrul dezbaterii, senatoarea USR Florina Presadă a arătat că guvernul și-a ascuns incapacitatea gestionării unei situații de criză în spatele unui personaj colectiv - Grupul de Comunicare Strategică - fără însă a face cunoscută componența acestui organism care a luat decizii majore, ce au afectat grav viața a milioane de oameni.
De asemenea, Radu Mihail, Senator USR de Diaspora, a scos în relief modul catastrofal în care Ministerul de Interne a gestionat situația zecilor de mii de români blocați ore întregi, la granița cu Ungaria.
Iată intervențiile integrale ale celor doi senatori USR:
Florina Presadă:  Caragiale trăiește! Deși stagiunea e închisă, asistăm azi la un spectacol de teatru prost regizată de PSD, jucată de niște actori mediocri de la PNL. 
 Moțiunea de astăzi, depusă de PSD, are 17 pagini parcă scrise de un elev în noaptea de dinaintea examenului, elev care încearcă să ia notă de trecere atingând doar tangențial punctele importante. Și asta deoarece, dacă ar fi fost în aceeași situație, PSD ar fi jucat la fel cartea lipsei de transparență și a incompetenței. Ar fi fost bine, așa cum spune PSD, dacă bărcii i-ar fi lipsit o velă. Doar că, din păcate, barca nu a avut un comandant, iar echipajul, dacă a existat, ne-a fost ascuns nouă, cetățenilor.
Domnul ministru Vela a ascuns incapacitatea gestionării unei situații de criză în spatele unui personaj colectiv - Grupul de Comunicare Strategică. Deși s-a tot cerut componența nominală a grupului de comunicare strategică, răspunsurile primite au fost la fel ca moțiunea de astăzi, date de un elev nepregătit - sunt experți de la Guvern, diverse ministere, departamente, servicii, inspectorate, comitete și comiții, vorba lui Caragiale. Chiar așa să fi fost? O armată de oameni care au luat decizii atât de proaste? Oare toți acești experți l-au îndrumat pe domnul ministru Vela să iasă cu comunicări la ora 11 noaptea, ținând oamenii în fața televizorului cu sufletul la gură, ca în anii 90, neștiind ce se va întâmpla a doua zi? 24 de ore din 24 vedeam la televizor cum crește numărul deceselor din Italia, Franța, Spania din cauza noului coronavirus, vedeam cum omenirea se luptă cu un virus care se răspândea printre noi cu o viteză uluitoare, iar noi trebuia să stăm țintuiți în fața televizorului până la miezul nopții ca să aflăm măsurile luate de acest Grup de Comunicare Strategică pentru a doua zi. 
Mulțumim, Bogdan Anicescu! Ai fost printre puținii oameni care ne-au transmis înțelegere și omenie în cea mai grea perioadă, ești unul dintre cei puțini care și-au făcut treaba cu dăruire și seriozitate.
În această moțiune, PSD atinge tot tangențial subordonarea Ministerului Afacerilor Interne de către Biserica Ortodoxă Română. Cine, domnilor, a avut această idee a acelui acord semnat de domnul Vela și Preafericitul Daniel, ca toate forțele coordonate în starea de urgență să aducă Lumină credincioșilor, în toiul pandemiei, când erau în vigoare restricțiile cele mai dure pentru a limita numărul de infectări cu coronavirus? Apoi, deși acest acord a fost denunțat la scurt timp de către Președintele României, Lumina nu a venit de la Cotroceni. Și asta pentru că OAMENII au înțeles gravitatea situației, că sărbătorile și credința nu au nevoie de protocoale și acorduri, iar iubirea față de semeni înseamnă grijă față de sănătatea celuilalt. Lumina a venit, deci, de la Oameni.
Din păcate, țara nu a avut un lider, românii singuri au câștigat această bătălie în noaptea de Înviere, limitând astfel numărul de victime.
Dragi colegi, este evident pentru toată țara că dl Vela a greșit mult și des în această perioadă grea. Că a eșuat în a fi un comandant, dacă ar fi să accept metafora celor de la PSD. 
E oportună schimbarea domniei sale din această poziție guvernamentală. Știm însă cu toții că, dacă ceri o schimbare pentru motivele gresite, o sa esuezi punctual si o sa impiedici, prin acest esec, si orice discutie ulterioara despre problemele din activitatea celui pe care îl vrei schimbat.  
Pentru toate aceste motive, grupul USR va vota abținere. 
Încă un sfat, dle Vela:nu haina, de piele sau nu, îl face pe om. 
Români, iubiți România cu ochii deschiși!”
 
Radu Mihail: ” Doamnelor și Domnilor senatori,
Moțiunile PSD nu pot fi luate în serios după ce am văzut performanța jalnică a miniștrilor PSD. Carmen Dan este etalonul de ministru de interne care, efectiv, a luptat împotriva cetățenilor și, mai precis, împotriva cetățenilor din Diaspora, pe 10 august 2018.
Asta nu înseamnă că oricine vine după Carmen Dan are un cec în alb. Și în niciun caz un cec în alb de la Diaspora. Domnule ministru, în aceste condiții de criză, compatrioții din afara granițelor se așteptau la un tratament decent, la o primire bine organizată în țară, la susținere și protecție.
Pe 10 aprilie sau pe 15 mai lucrurile nu au stat așa. Cetățeni români înghesuiți sau stând la cozi zeci de ore la granița din cauza proastei organizări - acesta a fost spectacolul oferit de autorități. În condițiile în care soluțiile există, USR le-a promovat în mod repetat, inclusiv în întrebările și interpelările pe care le-am adresat.
Prevenție, informare, bună organizare logistică. Lucruri simple pe care nu le-am văzut mai deloc, sau poate doar sub forma unor geci de culoare galben-PNL distribuind câteva pliante.
Mesajul pe care trebuie să vi-l transmit ținând cont de experiența oamenilor din Diaspora este că nu ați reușit să fiți la înălțimea așteptărilor lor.”
 



Go to top