Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea domnului senator Cătălin-Daniel Fenechiu la cea de a 26-a Sesiune Anuală a AP OSCE - marți, 11 iulie 2017

Domnul senator Cătălin-Daniel Fenechiu, membru al Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a OSCE, a participat la cea de a 26-a Sesiune Anuală a AP OSCE, găzduită de Parlamentul Republicii Belarus (Minsk, 5 – 9 iulie 2017).
La ceremonia inaugurală a Sesiunii Anuale s-au adresat Adunării: dl Aleksandr Lukashenko, preşedintele Republicii Belarus; dna Christine Muttonen, președinta Adunării Parlamentare a OSCE; dl Vladimir Andreichenko, președintele Camerei Reprezentanților a Adunării Naționale din Republica Belarus; dl  Sebastian Kurz, preşedintele în exerciţiu al OSCE, ministrul de externe al Republicii Austria.
Lucrările s-au desfăşurat în plen şi în cele trei comisii generale – comisia pentru probleme politice şi de securitate, comisia pentru probleme economice, ştiinţă, tehnologie şi mediu şi comisia pentru democraţie, drepturile omului şi probleme umanitare -  unde au fost examinate rapoarte şi au fost adoptate rezoluţii pe tema generală: “Consolidarea încrederii reciproce și cooperarea pentru pace și prosperitate în regiunea OSCE”.
În ultima zi de lucrări a fost adoptat Documentul final al Sesiunii Anuale a AP OSCE, care include rezoluţiile adoptate în comisii şi rezoluţii suplimentare pe teme de actualitate, precum: asigurarea unei guvernanțe coerente, comune și responsabile a migrațiilor și a fluxului refugiaților; promovarea unei medieri care să includă dimensiunea de gen; restabilirea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei; consolidarea rolului OSCE în combaterea terorismului; consolidarea securității energetice în regiunea OSCE; elaborarea măsurilor legislative, de reglementare și administrative oportune și eficace ca răspuns la apariția unor noi substanțe psihoactive; apa potabilă: consolidarea cooperării în vederea protejării unei resurse rare; monitorizarea alegerilor în care se folosesc noile tehnologii de votare; prevenirea exploatării sexuale on-line a copiilor; abolirea pedepsei cu moartea; multiculturalismul: rolul valorilor culturale în dezvoltarea democrației, în contextul globalizării; inacceptabilitatea discriminării și intoleranței față de creștini, musulmani și adepții altor religii.  
La finalul celei de a 26-a Sesiuni Anuale a AP OSCE a fost aleasă noua structură de conducere a Adunării. Dna Christine Muttonen (Austria) a fost realeasă în funcția de preşedinte al AP OSCE pentru un mandat de un an. De asemenea, dl deputat Victor Paul Dobre, membru în Delegaţia Parlamentului României la AP OSCE a fost reales în funcţia de vicepreşedinte al Adunării, pentru un mandat de doi ani.


Go to top