Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR Cristian Bordei: „Coaliția militaro-socialistă vrea un popor ușor de manipulat”

Senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei, acuză actuala coaliție PSD-PNL-UDMR că nu investește nici un fel de resurse în educație, dorind un sistem educațional politizat și un popor ușor de manipulat. De-a lungul timpului calitatea învățământului din România s-a degradat gradual, iar acest lucru s-a reflectat în rezultatele elevilor. Astfel, am ajuns în prezent, când cei mai mulți experți sunt de părere că școala din România nu îi pregătește pe tineri pentru cerințele moderne.

Într-o declarație politică, senatorul USR Cristian Bordei arată că în ultimele trei decenii „Ministerul Educației a fost mai degrabă un loc pentru plasarea favoriților de partid, decât unul care ar fi trebuit populat cu specialiști apolitici”.

Cristian Bordei: Să recapitulăm: o educație slabă, unde doar elitele sunt competitive și un sistem de instituții aflat într-o continuă degradare. Suntem a doua țară la numărul de emigranți după Siria, avem parte de o clasă politică incapabilă și schimbări negative pe plan mondial, care anunță doar viitoare amenințări la adresa securității naționale.”

Senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei, afirmă că învățământul din România este afectat de doi factori importanți: gradul de politizare al sistemului educațional și subfinanțarea cronică, „acestea sunt, probabil, printre singurele constante ale educației din România, împărțită pâna la nivel de creșă între taberele PSD și PNL.”
 
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
Coaliția începutului sfârșitului
România rămâne în urma celor mai multe state din Uniunea Europeană la capitolul investiții în educație datorită unei clase politice învechite, incapabilă să găsească soluții, deși acestea sunt clare. Sunt peste trei decenii în care Ministerul Educației a fost mai degrabă un loc pentru plasarea favoriților de partid, decât unul care ar fi trebuit populat cu specialiști apolitici.
Gradual, calitatea serviciilor oferite de instituție a scăzut, iar acest lucru s-a reflectat în rezultatele elevilor, cele ale recentei evaluări naționale sunt înfiorătoare. În prezent cei mai mulți experți sunt de părere că școala din România nu te pregătește pentru cerințele moderne.
Evident, de parcă politizarea până la os nu era suficientă, avem de-a face și cu subfinanțarea cronică. Acestea sunt, probabil, printre singurele constante ale educației din România, împărțită pâna la nivel de creșă între taberele PSD și PNL.
 
Dacă ne gândim și la fenomenul emigrării masive, care nu pare a se opri prea curând, la degradarea continuă a calității serviciilor pe care instituțiile din România le oferă, din cauza unei corupții venite pe linie de partid deseori, dacă adăugăm schimbările abrupte de pe plan mondial,   crizele alimentare și energetice care pot degenera în țările foarte corupte obținem un tablou general foarte neliniștitor.
Să recapitulăm: o educație slabă, unde doar elitele sunt competitive și un sistem de instituții aflat într-o continuă degradare. Suntem a doua țară la numărul de emigranți după Siria, avem parte de o clasă politică incapabilă și schimbări negative pe plan mondial, care anunță doar viitoare amenințări la adresa securității naționale.
În ritmul acesta, România o să dispară! Sau cel puțin, dispare din punct de vedere cultural!
Guvernul Ungariei anunță că a creat în Transilvania o structură completă de învăţământ în limba maghiară, de la creșă la universitate. Numărul investiţiilor (reabilitări şi construcţii noi), realizate în Bazinul Carpatic prin programul de dezvoltare a grădiniţelor, lansat de Secretariatul de Stat pentru Politici Naţionale al Ungariei, se apropie de 1.000. În Transilvania, au fost construite 103 grădiniţe noi şi renovate 376, cu o investiţie totală de peste 80 de milioane de euro.
Ce fac guvernele României și clasa politică veche din spatele lor? Își văd liniștiți de satisfacerea clientelei politice prin contracte cu statul și tolerează partide extremiste care aduc în discursul public teme false care să ne distragă atenția.”
 



Go to top