Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea delegației Senatului la Misiunea AP OSCE de monitorizare a alegerilor parlamentare anticipate din Republica Armenia, Erevan, 16-21 iunie 2021

Senatorii Cătălin-Daniel Fenechiu și Lucian Romașcanu, membri titulari ai Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a OSCE (AP OSCE), au participat, în perioada 16-21 iunie 2021, în calitate de observatori, la Misiunea AP OSCE de monitorizare a alegerilor parlamentare anticipate din Republica Armenia, din ziua de 20 iunie 2021. Misiunea a fost organizată în colaborare cu Biroul OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (ODIHR) și Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE).
Misiunea AP OSCE de monitorizare pe termen scurt a fost condusă de Margareta Cederfelt, membră a Delegaţiei Parlamentului Suediei la AP OSCE și a reunit peste 70 de observatori din parlamentele a 22 de state. Aceștia au evaluat procesul electoral din perspectiva angajamentelor şi standardelor internaţionale în materie de alegeri democratice asumate de Republica Armenia în baza Documentului OSCE de la Copenhaga (1990), precum și a legislației naționale relevante.
Au fost monitorizate alegerile în Erevan şi în zonele adiacente, precum şi în orașele Abovyan, Armavir, Artashat, Ashtarak, Garni, Masis, Nor Hatchn, Sevan, Vagharhapat, Yeghvard, Dilijan, Gavar, Gyumri, Martuni, Yeghegnadzor și Sisian.
Echipa formată din cei doi senatori români a monitorizat 10 secții de votare din Erevan, participând la toate etapele procesului de votare: deschiderea secţiei, desfăşurarea votării pe parcursul zilei, închiderea secţiei şi numărarea voturilor.
Conform evaluărilor AP OSCE şi ale observatorilor internaţionali ai OSCE/ODIHR, alegerile parlamentare anticipate din 20 iunie a.c., din Republica Armenia, au fost organizate, în general, în mod eficient și transparent, având în vedere timpul scurt de pregătire pe care l-a avut la dispoziție Comisia Electorală Centrală. Comisia și-a desfășurat activitatea într-un mod transparent, colegial și profesionist, bucurându-se de încrederea părților implicate. Electoratul a putut alege dintr-o varietate de opțiuni, iar drepturile și libertățile fundamentale au fost, în general, respectate, candidații având posibilitatea de a-și organiza liber campania electorală.
Cu toate acestea, alegerile au fost caracterizate de o polarizare semnificativă a societății, amplificată de retorica naționalistă conflictuală a principalilor candidați. Deși cadrul legislativ a fost evaluat drept unul cuprinzător, adoptarea, în ultima clipă, a unor amendamente a generat neclarități și unele dificultăți în buna desfășurare a scrutinului.
Concluziile observatorilor internaționali au mai relevat faptul că scrutinul electoral s-a bazat pe o campanie dominată de personalitățile principalilor lideri ai competiției, eliminând astfel posibilitatea promovării unor dezbateri de fond privind politicile publice. Totodată,  s-a remarcat o marginalizare a femeilor în campania electorală. Cu toate acestea, activitățile din ziua scrutinului, inclusiv procesul de numărătoare a voturilor, au fost evaluate pozitiv.
 



Go to top