Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatoarea USR Anca Dragu: ”Lăsați jurnaliștii să fie jurnaliști, nu propagandiști!”

Senatoarea USR de București, Anca Dragu, cere tuturor partidelor parlamentare să respecte recomandarea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei și de a publica contractele și sumele pe care partidele le-au plătit către mass media.
Într-o declarație politică, senatoarea Anca Dragu argumentează că astfel opinia publică poate avea  o imagine cât mai amplă a fenomenului prin care coaliția de guvernământ folosește banii de la AEP pentru a beneficia de o imagine favorabilă în presă.
 
Anca Dragu susține că presa independentă este un stâlp de bază al democrației, având rolul de a ține populația informată corect și nu să facă propagandă unui partid sau altul, pe banii publici.
 
Anca Dragu: ”O democrație puternică se bazează  și pe un popor informat. O democrație puternică se bazează și pe politicieni corecți și curajoși. O democrație puternică se bazează pe adevăr. Dacă adevărul prezentat de mass media cetățenilor este unul fals și este asimilat de către aceștia așa cum este prezentat în presă, aceasta din urmă își pierde menirea de monitor în interesul oamenilor și democrației, riscurile pentru democrație fiind unele greu cuantificabile pe termen lung. Lăsați presa să fie, cu adevărat, a patra putere în stat. Haideți să respectăm tânăra noastră democrație!”
 
În declarația sa politică, senatoarea USR de București, Anca Dragu constată, cu tristețe și revoltă, că românii sunt dezinformați, prin manipularea informațiilor de către presă, în beneficiul celui care dă mai mult, totul chiar pe banii victimelor, ai contribuabililor și încheie cu un apel adresat tuturor partidelor să susțină modificarea legii privind finanțarea partidelor politice în sensul unei transparentizări reale și totale a folosirii banilor, în special în contractele cu mass media.
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
”Independența presei – un deziderat al democrației
Stimată doamnă Președintă,
Stimați colegi,
Doamnelor și domnilor,
Ne aflăm aici, în această instituție cu rol definitoriu pentru democrația românească, datorită votului cetățenilor. Toți am fost votați pentru ceea ce am făcut în trecut și ceea ce am promis că vom face pentru electoratul României. Voturile obținute sunt rezultatul interacțiunii cu românii și al informării acestora, dar și urmare imaginii zugrăvite de presă despre un candidat sau o organizație politică.
Presa independentă este un stâlp de bază al democrației, având rolul de a ține populația informată corect astfel încât aceasta să susțină sau să amendeze, atât electoral, cât și prin metode legale acceptate de guvernarea participativă, orice derapaj de la legislație sau de la angajamentul electoral.
O democrație puternică se bazează  și pe un popor informat. O democrație puternică se bazează și pe politicieni corecți și curajoși. O democrație puternică se bazează pe adevăr.
Dragi colegi, vă spun acestea pentru că am analizat ultimele informații vehiculate în presa românească și apelul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei către autoritățile române în ce privește desecretizarea contractelor dintre partidele politice și mass media. Sumele vehiculate variază de la câteva zeci de mii până la milioane de euro în decursul unui an, de-a lungul mai multor ani, toți bani publici. Nu pot decât să constat, cu tristețe și revoltă, că românii sunt dezinformați, prin manipularea informațiilor de către presă, în beneficiul celui care dă mai mult, totul chiar pe banii victimelor, ai contribuabililor, ai românilor.
Cele anterior menționate reprezintă motive de îngrijorare și au două componente, la fel de grave amândouă:
  1. O mare parte din banii primiți de unele partide prin subvenții sunt folosiți pentru a plăti generos anumite trusturi media cu scopul de a manipula informațiile în folosul plătitorului și în dezavantajul celorlalte organizații politice și, implicit, in defavoarea adevărului;
  2. Presa, în schimbul sumelor primite, își pierde rolul de gardian al democrației și devine un produs comercial 100%, știrile prezentate fiind un materiale publicitare permanente, nu un flux de informații în beneficiul cetățeanului.
Dragi colegi, revin la dumneavoastră cu rugămintea de a respecta recomandarea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei și de a publica contractele și sumele pe care partidele pe care le reprezentați le-au plătit către mass media, astfel încât să avem o imagine cât mai amplă a fenomenului. Mai mult, vă invit să modificăm legea privind finanțarea partidelor politice în sensul unei transparentizări reale și totale a folosirii banilor, în special în contractele cu mass media.
Totodată, fac apel la dumneavoastră: lăsați jurnaliștilor șansa să facă jurnalism de calitate, obiectiv, să informeze corect și prompt, totul să fie în interesul cetățeanului.
Dacă adevărul prezentat de mass media cetățenilor este unul fals și este asimilat de către aceștia așa cum este prezentat în presă, aceasta din urmă își pierde menirea de monitor în interesul oamenilor și democrației, riscurile pentru democrație fiind unele greu cuantificabile pe termen lung. Lăsați presa să fie, cu adevărat, a patra putere în stat.
Va propun
Haideți să respectăm tânăra noastră democrație! Să nu uităm: o presă independentă lucrează în folosul românilor și al României. Vă chem să respectăm cu toții adevărul pentru a fi lideri mai buni și chiar și oameni mai buni.”
 



Go to top