Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR Cristian Bordei: ”ANAF vrea averile la control, dar nu a clintit vreun fir de păr din capul bugetarilor de lux care își permit proprietăți și mașini scumpe”

Senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei, acuză guvernul PSD-PNL de ipocrizie în condițiile în care ANAF a pus în dezbatere publică un proiect de lege care vizează verificarea marilor averi ale românilor, averi care depășesc valoarea de 25 milioane euro.

Într-o declarație politică, senatorul Cristian Bordei arată că a trebuit ca Guvernul PSD-PNL să ajungă din nou la fundul sacului bugetar pentru a se gândi să mai tulbure puțin atmosfera de sat fiscal fără câini, în care unica preocupare  a înalților funcționari de la ANAF este să-și numere salariile obscen de mari. 

Cristian Bordei: ”Mi-e teamă că ANAF-ul va fi, din nou, pentru unii mumă și pentru alții ciumă și  că va controla doar averile cetățenilor fără proptele politice și va trece ca o boare pe lângă bogățiile celor mufați cum se cuvine la puterea politică PNL-PSD.  N-am văzut până acum ca ANAF să clintească vreun fir de păr din capul bugetarilor de lux care își permit proprietăți și mașini scumpe pe care nu și le-ar putea permite în mod normal. ”
 
În declarația sa politică, senatorul USR de Cluj susține că nimeni nu ar trebui să fie mai presus de lege, că aceste controale ar trebui să fie aplicate fără niciun fel de favoritism, iar ANAF ar trebui să acționeze cu hotărâre și fermitate și cu egală măsură, pentru toți.
 
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
”Averile la control, dar să fie pentru toată lumea
 
Recent, ANAF a pus în dezbatere publică un proiect de lege care vizează verificarea marilor averi ale românilor, aflate atât în țară, cât și în străinătate. Mai exact este vorba despre verificarea persoanelor fizice cu averi care depășesc valoarea de 25 milioane euro.
 
Foarte bine, este o inițiativă lăudabilă, care trebuia pusă în practică de foarte mult timp, însă a trebuit ca Guvernul PSD-PNL să ajungă din nou la fundul sacului bugetar pentru a se gândi să mai tulbure puțin atmosfera de sat fiscal fără câini, în care unica preocupare  a înalților funcționari de la ANAF este să-și numere salariile obscen de mari. 
 
Avem, totuși, o mare reținere față de această inițiativă și anume teama că ANAF-ul va fi, din nou, pentru unii mumă și pentru alții ciumă. Mai exact, va controla doar averile cetățenilor fără proptele politice și va trece ca o boare pe lângă bogățiile celor mufați cum se cuvine la puterea politică PNL-PSD.
 
Avem și un temei ușor observabil cu ochiul liber pentru această reținere și anume faptul că n-am văzut până acum ca ANAF să clintească vreun fir de păr din capul bugetarilor de lux care își permit proprietăți și mașini scumpe pe care nu și le-ar putea permite în mod normal.
 
Este de neînțeles și inacceptabil că, în ciuda averilor greu de justificat ale unor bugetari de lux, nimeni nu pare să-i întrebe nimic, să investigheze sau să le ceară socoteală. Este o insultă adusă tuturor acelora dintre noi care muncesc cinstit și se străduiesc să își plătească taxele și impozitele în timp util.
 
Nimeni nu ar trebui să fie mai presus de lege, aceste controale ar trebui să fie aplicate fără niciun fel de favoritism, iar ANAF trebuie să acționeze cu hotărâre și fermitate în această privință. Fiecare cetățean, indiferent de poziția sa, trebuie să fie supus acelorași exigențe fiscale și să ofere explicații pentru fiecare leu din avere.
 
Haideți că se poate, dragi colegi de la PSD-PNL, dacă tot propuneți o astfel de lege, faceți-o ca lumea, altfel iarăși va părea că umblați doar să luați zece piei de pe spatele celor care-și fac averea cinstit. ”



Go to top