Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Cristian Bordei: ”Respectarea Constituției pică pe locul doi, pe locul unu este ciomăgeala pe ciolan între PSDPNL”

Senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei, acuză PSD și PNL că încalcă fără rușine regulile democrației mutând după bunul plac și propriul interes datele alegerilor din anul acesta.

Într-o declarație politică, senatorul Cristian Bordei, argumentează că în Raportului Explicativ al Comisiei de la Veneția din 2002 privind bunele practici în materie electorală Comisia recomandă evitarea modificării sistemelor de scrutine cu mai puțin de un an înainte de alegeri.
 
Cristian Bordei: ”Dacă în 2012 s-a încercat comasarea alegerilor cu 11 luni înaintea primul scrutin și a fost respinsă pentru neconstituționalitate, de ce astăzi, cu 4 luni înainte de primul scrutin se încearcă din nou o manevră similară? Pentru ca PSDPNL să-și asigure continuitatea la butoane și accesul la banii publici!”
 
Senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei le cere românilor să nu se lase păcăliți de aceste tactici de a semăna confuzie și intimidare, să-și facă auzită vocea! ”Fiecare vot contează pentru viitorul nostru și poate face diferența. Informați-vă, implicați-vă și mergeți la urne!” este apelul adresat de el.
 
În continuare, textul integral al declarației politice:                                                                                                                              
 
”Ciomăgeală pe ciolan
 
Stimați colegi, doresc să vă reamintesc faptul că în România respectarea Constituției, a supremației sale și a legilor este obligatorie.
 
În 2012 Curtea Constituțională a constatat faptul că organizarea simultană a două sau mai multe categorii de alegeri determină încălcarea dreptului de a fi ales, prevăzut de articolul 37 din Constituție, întrucât un candidat care nu a câștigat un mandat de ales local nu va putea candida pentru o funcție deliberativă în Parlament.
 
Mai mult, în Raportului Explicativ al Comisiei de la Veneția din 2002 privind bunele practici în materie electorală, titlul II, punctul 2, paragraf 65 - Comisia recomandă evitarea modificării sistemelor de scrutine cu mai puțin de un an înainte de alegeri. Pe cale de consecință dacă în 2012 s-a încercat comasarea alegerilor cu 11 luni înaintea primul scrutin și a fost respinsă pentru neconstituționalitate, de ce astăzi, cu 4 luni înainte de primul scrutin se încearcă din nou o manevră similară?
 
Vă spun eu de ce:
  • Pentru ca PSDNL să creeze confuzie în rândul cetățenilor - care se vor trezi în fața a 5 urne, cu 5 buletine de vot în mână, fiecare nu cu o singură pagină, ci cu mai multe pagini capsate care trebuie parcurse, din care 3 liste uninominale iar alte 2 nominale.
  • Pentru ca PSDNL să crească riscul de erori colective de vot care se vor consolida prin victoria unui partid contrar voinței alegătorilor.
  • Pentru ca oamenii PSDNL să rămână în funcții - bătălia pe ciolan fiind mai mult decât evidentă din mișcările intense de trupe deja declanșate între cele  două partide.
  • Pentru ca PSDNL să maimuțărească democrația cu impunitate și să-i prostească pe cetățeni în scopul eternizării la putere și a desființării ideii de opoziție.
 
Dragi români, nu lăsați aceste tactici de a semăna confuzie și intimidare să vă împiedice să vă faceți auzită vocea! Este mai important ca niciodată să participați la procesul democratic și să votați cu deplină cunoștință și conștiință. Fiecare vot contează pentru viitorul nostru și poate face diferența.
 
Informați-vă, implicați-vă și mergeți la urne!”                                                                                                          
 



Go to top