Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR PLUS Cristi Berea: ”Educația, cheia pentru a combate alienarea socială și valul de fake news”

Senatorul USR PLUS de Iași, Cristi Berea este de părere că alienarea socială creată de pandemie, lipsa de interacțiune cu ceilalți și avalanșa de informații și de fake news-uri din mediul online își au drept rezultat acțiuni de genul celor de săptămâna trecută, în care un grup de protestatari a ajuns să strige "asasinii", în fața spitalului județean Bacău.

Într-o declarație politică, acesta îți exprimă solidaritatea cu medicii din Bacău și, în același timp încearcă să dea un raspuns la două întrebări: de unde și-au luat acei oameni informațiile de au ajuns să scandeze astfel de cuvinte? Ce anume a determinat un comportament atât de greșit?

Cristi Berea: ”Agresivitatea verbală și incitarea la un comportament violent au devenit lucruri comune în mai toate păturile sociale. Fie că ești în Parlamentul României, pe stradă, la serviciu sau acasă, oriunde poți deveni victima unor injurii sau chiar agresiuni fizice. Poate că e timpul să devenim mai implicați în viața comunității și poate că vom putea fi noi exemplul de care societatea are nevoie. Ceea ce promovăm sau acceptăm resemnați se va răsfrânge mai târziu asupra calității vieții și chiar asupra siguranței noastre.”

Răspunsul Senatorului USR PLUS de Iași Cristi Berea este: educația, căci fără un bagaj serios de cunoștințe adaptate la epoca aceasta, nu putem distinge între adevăr și minciună. ”E timpul să fim mai buni și să transmitem mai departe modele de valoare noii generații. Acum e timpul să acționăm, pentru ca mai târziu să nu fie prea târziu!” concluzionează Senatorul Cristi Berea în declarația sa politică.
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
”Cum ne afectează știrile false democrația?
Social media te invită să trăiești într-o bulă în care ai mereu dreptate, sau mai bine spus care îți creează mediul perfect în care să nu mai pui la îndoială dacă ceea ce citești este o distorsionare a realității sau adevăr.
Acesta este un subiect sensibil, însă consider că merită a fi luat în dezbatere publică. Nu putem evolua fără a avea gândire critică. Desigur, pe moment ne simțim bine să fim apreciați și validați de aceste platforme, însă care sunt efectele pe termen lung? Din experiența mea de până acum, știu cu siguranță că nu putem avea mereu dreptate și întotdeauna vor exista oameni mai bine pregătiți decât noi, însă acesta nu e un motiv de supărare, e calea către progres.
Alienarea socială creată de pandemie, lipsa de interacțiune cu ceilalți și avalanșa de informații și de fake news-uri din mediul online își au drept rezultat acțiuni de genul celor de săptămâna trecută, în care un grup de protestatari a ajuns să strige "asasinii", în fața spitalului județean Bacău.
Nu pot decât să îmi imaginez ce au simțit acei medici și asistente care de un an de zile duc greul acestei pandemii și numai ei știu de unde își mai găsesc resursele pentru a continua să își facă meseria.
În același timp îmi pun întrebarea de unde și-au luat acei oameni informațiile de au ajuns să scandeze astfel de cuvinte? Ce anume a determinat un comportament atât de greșit și cum putem noi pe viitor preveni astfel de evenimente?
Agresivitatea verbală și incitarea la un comportament violent au devenit lucruri comune în mai toate păturile sociale. Fie că ești în Parlamentul României, pe stradă, la serviciu sau acasă, oriunde poți deveni victima unor injurii sau chiar agresiuni fizice. Cum privim noi ca societate această problemă? Poate că e timpul să devenim mai implicați în viața comunității și poate că vom putea fi noi exemplul de care societatea are nevoie. Ceea ce promovăm sau acceptăm resemnați se va răsfrânge mai târziu asupra calității vieții și chiar asupra siguranței noastre.
Această stare de letargie tot mai prezentă ne slăbește democrația pe zi ce trece. Refuzul de a accepta realitatea așa cum este ea și lipsa de solidaritate din societatea noastră ne-ar putea anula toate eforturile din ultimii 30 de ani. Conform unui raport publicat anul acesta de către Departamentul de Științe Politice de la Universitatea din Gothenburg, Polonia a făcut mai mulți pași spre autocrație decât orice altă țară din lume în ultimul deceniu, iar pe mine unul asta mă îngrijorează. Să nu uităm că trăim într-un spațiu european și că astfel de porniri nu ar trebui să existe aici.
Soluția pentru a putea depăși astfel de provocări este să investim în educație. Fără un bagaj serios de cunoștințe adaptate la timpurile pe care le trăim, nu vom mai reuși să distingem între adevăr și minciună. Societatea are nevoie de repere noi și de mijloace prin care să se poată adapta și evolua. E timpul să învățăm să ne punem întrebări și să ne căutăm răspunsurile în mai multe locuri. E timpul să fim mai buni și să transmitem mai departe modele de valoare noii generații. Acum e timpul să acționăm, pentru ca mai târziu să nu fie prea târziu!”
 



Go to top