Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorii USR PLUS au votat în favoarea legii de organizare a concursului de admitere la Institulul Național al Magistraturii in 2021

Senatorii USR PLUS au votat în unanimitate în favoarea legii care reglementează măsurile temporare de organizare a concursului de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, de formare profesională iniţială a judecătorilor şi procurorilor și a examenului de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii.

Luând cuvântul în timpul dezbaterilor din plenul Senatului, senatoarea USR PLUS Simona Spătaru, vice-președinte în Comisia Juridică din Senat, a arătat că organizarea corespunzătoare a concursului răspunde unei necesități stringente a sistemului judiciar și de asigurare a dreptului la justiție a cetățeanului român. De asemenea, Simona Spătaru s-a pronunțat în favoarea introducerii rapide a digitalizării în sistemul de justiție.

Simona Spătaru vice-președintă Comisia Juridică: ”În viitor, propun să ne gândim la soluții digitale care să aducă justiția mai aproape de cetățean: cum ar fi dacă românii ar putea vedea componența și competența fiecărei comisii pe pagina de internet a Institutului Național al Magistraturii? Cu siguranță câștigăm un plus de încredere, benefic sistemului juridic.”

Proiectul de lege privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, formarea profesională iniţială a judecătorilor şi procurorilor, examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii, stagiul şi examenul de capacitate al judecătorilor şi procurorilor stagiari, precum şi la concursul de admitere în magistratură a fost adoptat cu: 73 de voturi PENTRU, 13 ABȚINERI ȘI 46 de voturi ÎMPOTRIVĂ.

Datorită vidului legislativ și a pandemiei, în anul 2020 nu s-a putut organiza un concursul de admitere la Institulul Național al Magistraturii.

Iată, mai jos, discursul integral ținut de Simona Spătaru în cadrul dezbaterilor din Plenul Senatului privind Proiectul de lege privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, formarea profesională iniţială a judecătorilor şi procurorilor, examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii, stagiul şi examenul de capacitate al judecătorilor şi procurorilor stagiari, precum şi la concursul de admitere în magistratură:

”Prezentul proiect de act normativ, initiat ca urmare a Deciziei CCR 121/2020, asigură temporar cadrul legal pentru organizarea concursului de admitere in magistratura, în condițiile în care există un deficit important de magistrați.
Este o lege ce aduce un plus de funcționalitate, de siguranță și de implicare. Spre exemplu, conform acestei propuneri legislative, mai mulți profesioniști vor lua parte la procesul de selecție, intrucat avem două comisii distincte parte a acestui proces: comisia de elaborare a subiectelor şi comisia de corectare.
De asemenea se poate contesta rezultatul obtinut inclusiv la proba de interviu, fapt nerealizabil in trecut.
Pentru viitor, eu văd două principii care trebuie să ne ghideze atunci când admitem și formăm profesioniștii din magistratură: transparenţă și implicare.
Transparență pentru că trebuie să avem acces la informații despre profesioniștii din sistem, pentru a crește încrederea cetățenilor în sistemul de justiție și pentru a ne promova profesioniștii și realizările acestora. Efortul de a organiza examenul presupune mult angajament, multe proceduri de organizare și multă resursă umană. În viitor, propun să ne gândim la soluții digitale care să aducă justiția mai aproape de cetățean: cum ar fi dacă românii ar putea vedea componența și competența fiecărei comisii pe pagina de internet a Institutului Național al Magistraturii? Cu siguranță câștigăm un plus de încredere, benefic sistemului juridic.
Implicare pentru că progresele trainice pot fi făcute atunci când mai multe voci se alătură pentru a colabora. Odată cu creșterea gradului de digitalizare, vom putea comunica mai bine către toți magistrații informații legate de organizarea acestor concursuri. Iar pe măsură ce crește numărul de magistrați, sper să se implice cât mai mulți în organizarea procesului de admitere și de formare a profesioniștilor care ne vor proteja drepturile fundamentale.
Examenul de admitere în profesie presupune o concurență acerbă între mii de candidați. Din acest motiv, consider că este important modul în care reglementăm admiterea și formarea profesioniștilor ce au răspunderea protecției noastre. Avem toți un singur scop: o justiție independentă pentru fiecare dintre noi.
Încurajez toți membrii acestui plen să voteze în favoarea proiectului de lege privind admiterea în magistratură, iar, odată intrat în vigoare, să nu uităm că justiția nu ține doar de lege, ci și de conștiința celui care o aplică.”
 



Go to top