Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

USR cere Avocatului Poporului să atace la CCR OUG nr. 139/2022, prin care sunt prelungite mandatele unor membri ai Comitetului de reglementare al ANRE

USR îi solicită Avocatului Poporului să atace la CCR ordonanța de urgență prin care sunt prelungite mandatele unor membri ai Comitetului de reglementare al ANRE.
În adresa depusă Avocatului Poporului de senatorii USR Radu Mihial și Cristian Bordei, grupul parlamentar al Uniunii Salvați România își argumentează solicitarea prin faptul că actul emis de Guvern încalcă principiul constituțional al cooperării loiale între puterile statului, consacrat prin art. 1 alin.(4) din Constituția României în condițiile în care:  „Numirea şi revocarea membrilor Comitetului de reglementare, precum şi a preşedintelui şi a celor 2 vicepreşedinţi se fac de către Parlament în ședința comună a celor două Camere”; or, Guvernul, prin adoptarea unei ordonanțe de urgență prin care se dispune prelungirea cu 6 luni a celor 4 mandate expirate, a adus atingere unei prerogative a Parlamentului, prevăzute explicit în legea de organizare și funcționare a ANRE.
 
Mai mult decât atât, mandatele a patru membri ai Comitetului de reglementare al ANRE urmau să expire la data de 23 octombrie 2022 iar Parlamentul avea un termen de 30 de zile de la vacantarea funcțiilor pentru desfășurarea procedurii de numire a noilor membri în Comitetul de reglementare al ANRE, a încălcat din nou o prerogativă a Parlamentului, prevăzute explicit în legea de organizare și funcționare a ANRE.

Al doilea motiv pentru care USR consideră că OUG nr. 139/2022 a fost adoptată cu încălcarea Constituția României, este și lipsa motivării situației extraordinare, a cărei reglementare nu poate fi amânată. Cea mai clară dovadă a inexistenței unei ”urgențe” este faptul că ea a fost adoptată înainte de termenul prevăzut de lege pentru exercitarea de către Parlamentul României a atribuției sale legale de numire a membrilor Comitetului de reglementare al ANRE. 
 
Radu Mihail: ”În condițiile actualei crize energetice și a haosului creat de măsurile hei-rup-iste ale guvernului nu exista decât o singură urgență: demiterea întregii conduceri a ANRE și a Ministrului Energiei. Ce a înțeles generalul Ciucă să facă de urgență? Să prelungească sinecurile unor sinecuriști de partid care nu au nicio treabă cu energia decât că ard gazul de pomană pe bani mulți în timp ce românii suferă!” 
 



Go to top