Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR Cristian Bordei: ”Primăria Cluj-Napoca nu pare să fie interesată de adevăratele simboluri naționale!”

Senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei, atrage atenția că, preocupate de modernizarea a două străzi din centrul Clujului, au uitat să protejeze corespunzător statuia savantului Emil Racoviță, întemeietorul biospeologiei, adevărat savant al lumii și fost rector al Universității din urbea ardeleleană.

Într-o declarație politică, senatorul Cristian Bordei, se arată îngrijorat că reabilitarea unei străzi poate duce la eliminarea bustului savantului din fața liceului care-i poartă numele, după cum a dispărut și soclul statuii monumentului ridicat în cinstea Școlii Ardelene.

Cristian Bordei: ”Este de necrezut cum administrația locală s-a raportat la cele două simboluri românești de pe strada Mihail Kogălniceanu. Chiar nu știu reprezentanții acesteia ce înseamnă pentru clujeni Școala Ardeleană și Emil Racoviță? Cetățenii sunt furioși, iar această furie chiar a făcut diferența. După toată vâlva, Emil Boc a dat ordin ca statuia să fie amplasată pe soclu… Dar de ce a fost nevoie pentru asta ca vocea puternică a cetățenilor să intervină?”
 
Senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei, se arată îngrijorat de surprizele neplăcute pe care le-a mai rezervat primarul Emil Boc clujenilor în condițiile în care există informații tot mai credibile că și alte proiecte de reabilitare foarte importante, cum ar fi reamenajarea spațiului din jurul Teatrului Național sau reamenajarea malurilor Someșului, au mari diferențe între proiectul inițial și execuția efectivă.
 
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
 
”Primăria Cluj-Napoca și simbolurile naționale!
 
 
La Cluj-Napoca se fac lucrări de reamenajare a străzilor Mihail Kogălniceanu și Universității, dar și a străzilor adiacente. Reamenajările se fac în urma unor concursuri de soluții, chiar internaționale, date în mod constant ca exemple de bune practici de către dl. primar Emil Boc. Nimic rău până acum, pare a fi chiar un prilej de mândrie pentru clujeni că administrația locală își face treaba. Totuși, există câteva probleme majore…
 
Chiar în fața Liceului „Emil Racoviță”, pe strada Mihail Kogălniceanu, domnea până de curând statuia savantului, realizată din contribuțiile unor foști elevi ai liceului ce-i poartă numele. Pe aceeași stradă se află și universitatea pe care Racoviță a condus-o în perioada interbelică. Așadar, amplasarea bustului a fost gândită strategic. Se pare că noul proiect de reabilitare prevede eliminarea bustului savantului. Repet, bust amplasat strategic și realizat dintr-o investiție privată. Aparent, statuia nu corespunde cu noul concept al străzii. Administrația publică locală, adică primăria liberală Cluj-Napoca, se pare că n-are nimic împotrivă. Nu ne așteptăm de la arhitecți să înțeleagă importanța lui Racoviță, dar de la cei ce ne conduc…
 
Pe de altă parte, monumentul în memoria Școlii Ardelene a fost amplasat în același loc, dar fără soclu. O bătaie de joc și o lipsă de respect pentru acest simbol național! Confruntat cu subiectul, dl. primar Emil Boc a aruncat vina pe arhitecți. Însă, într-o dezbatere publică recentă, am aflat cu uimire că, de fapt, în proiectul câștigător al concursului de soluții, monumentul Școlii Ardelene era prevăzut cu soclul original. Se pare că decizia eliminării soclului a fost luată pe sub mână, în cerc restrâns, în cadrul Primăriei Cluj-napoca, din moment ce statuia a fost amplasată la sol. A dispărut soclul, domnule, din planul de execuție! Mai mult, se pare că și decizia eliminării statuii lui Emil Racoviță este neclară. Un lucru este cert, indiferent de soluțiile proiectului final, administrația locală avea datoria de a se îngriji de aceste două mari simboluri ale orașului!
 
Este de necrezut cum administrația locală s-a raportat la cele două simboluri românești de pe strada Mihail Kogălniceanu. Chiar nu știu reprezentanții acesteia ce înseamnă pentru clujeni Școala Ardeleană și Emil Racoviță? Cetățenii sunt furioși, iar această furie chiar a făcut diferența. Se pare că se scot la iveală informații prăfuite prin sertare cu privire la acest minunat proiect de reamenajare. După toată vâlva, Emil Boc a dat ordin ca statuia să fie amplasată pe soclu… Dar de ce a fost nevoie pentru asta ca vocea puternică a cetățenilor să intervină?
 
Câte surprize neplăcute le-a mai rezervat primarul Emil Boc clujenilor? Pentru că există informații tot mai credibile că și alte proiecte de reabilitare foarte importante, cum ar fi reamenajarea spațiului din jurul Teatrului Național sau reamenajarea malurilor Someșului, au mari diferențe între proiectul inițial și execuția efectivă! ”
 



Go to top