Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR Claudiu Mureșan: ”Coaliția de șmecheri vrea să introducă o taxă de șmecher pentru un ONG și mai șmecher!”

Senatorul USR de Sibiu, Claudiu Mureșan, acuză coaliția de guvernământ că a introdus în circuitul legislativ o inițiativă prin care se introduce o taxă absurdă, pe care ar urma să o plătească toate firmele și PFA-urile din România.

Într-o declarație politică, senatorul Claudiu Mureșan se arată ultragiat de tupeul coaliției de guvernământ care ar vrea ca toți cei care produc ceva în țara aceasta să plătească o taxă către Camera de Comerț și Industrii a României, un fel de ONG cu regim extrem de special.
 
Claudiu Mureșan: ”Și o alta trăznaie: în primul an de la înființare și până la depunerea primei situații financiare anuale, reprezentantul legal al firmei are obligația de a obține un certificat de competență, certificat de competență care se eliberează, evident, tot de către Camera de Comerț, în urma absolvirii unui curs de instruire în domenii specifice administrării și managementului afacerilor. Iar dacă nu se obține acel certificat de competență, atunci nu se poate depune bilanțul anual la ANAF.  Vă readuc aminte că această Cameră de Comerț și Industrie nu este o instituție a statului, nu este nimic altceva decât un ONG. Iar aceasta nu este o taxă de solidaritate, ci o taxă de protecție.”
 
În încheierea declarației sale politice, senatorul USR de Sibiu, Claudiu Mureșan, cere Guvernului să vină cu soluții adevărate de sprijin pentru cei din mediul privat și atunci aceștia se vor duce de bună voie către instituțiile statului și își vor arăta „solidaritatea”, solidaritate pe care oricum și-o manifestă fie că vor, fie că nu vor prin taxele și impozitele pe care le plătesc.
 
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
 
”Pe circuitul Senatului a fost depus un proiect legislativ, inițiat de actuala coaliție la guvernare. Dacă stai și privești în ansamblu la ce se întâmplă în ultimul timp în România, îți dai seama că totul este făcut cu șmechereală, de șmecheri și pentru șmecheri. Un plagiator este numit judecător la Curtea Constituțională, președinții de CJ-uri vor și ei girofar, CCIR vrea să dea un tun imobiliar la Romexpo, și tot CCIR vrea să impună taxa de șmecher tuturor firmelor din România.
 
O taxă pe care trebuie să o suporte, pornind de la antreprenorii mici, cu întreprinderi familiale sau PFA-uri, până la companiile mari. Pentru ce această taxă? Pentru un catalog de evidență al tuturor firmelor din România. Și, dacă tu, firmă, nu plătești „contribuția” către CCIR, atunci nu poți depune bilanțul la ANAF. Nu depui bilanț, atunci amendă de până la 4.500 lei.
 
Și o alta trăznaie: în primul an de la înființare și până la depunerea primei situații financiare anuale, reprezentantul legal al firmei are obligația de a obține un certificat de competență, certificat de competență care se eliberează, evident, tot de către Camera de Comerț, în urma absolvirii unui curs de instruire în domenii specifice administrării și managementului afacerilor. Iar dacă nu se obține acel certificat de competență, atunci nu se poate depune bilanțul anual la ANAF.
 
Vă readuc aminte că această Cameră de Comerț și Industrie nu este o instituție a statului, nu este nimic altceva decât un ONG. Iar aceasta nu este o taxă de solidaritate, ci o taxă de protecție care, atenție, este în euro - se pare că cei de la Camera de Comerț au trecut deja la moneda euro
 
Sumele obținute din taxele obligatorii vor fi redistribuite în mod egal tuturor camerelor de comerț și vor fi folosite pentru promovare, zice președintele CCIR. Amuzant, nu?
 
Cum puteți să mai cereți bani de la cei care oricum duc în spate economia românească, care abia au rezistat șocului cauzat de pandemie, de prețul facturilor, de cel al carburanților; cum vă permiteți să vorbiți despre solidaritate după ce zeci de mii de firme mici, mijlocii și companii mari au dat faliment pentru că le-ați întors spatele când aveau nevoie de sprijin?
 
Lăsați în pace firmele, domnule Dărăban! Lăsați firmele să decidă ce e mai bine pentru ele, cum vor să își facă promovarea, nu vă mai dați mari susținători ai mediului privat, pentru că nu sunteți. Dacă această Cameră de comerț era o lumină în promovarea afacerilor, firmele ar fi dat năvală, din proprie inițiativă, să ceară să fie ajutate în promovare. Dar nu este.
 
Desigur că guvernul coaliției nu a văzut nimic nefiresc în cererea CCIR. Domnilor din Guvern, domnilor miniștri… al finanțelor, al economiei, al antreprenoriatului și al cui vreți voi! Veniți cu soluții adevărate de sprijin pentru cei din mediul privat și, vă asigur, că aceștia vor veni de bună voie către instituțiile statului și își vor arăta „solidaritatea”, pe care oricum și-o arată fie că vor, fie că nu vor prin taxele și impozitele pe care le plătesc. ”
 



Go to top