Senatul României
Limba:
RO EN
Tipareste Micsoreaza litera Mareste litera
Participarea la Reuniunea Comisiei generale pentru probleme economice a Iniţiativei Central-Europene - Dimensiunea Parlamentară (Varşovia, 25 septembrie 2018)

Domnul senator Vasile Toma, membru al delegației Parlamentului României la Inițiativa Central-Europeană - Dimensiunea Parlamentară (ICE-DP), a participat  în data de 25 septembrie a.c., la Reuniunea Comisiei generale pentru probleme economice a ICE-DP. Reuniunea a fost organizată sub egida preşedinţiei Comisiei generale, deţinută de domnul Bogdan Rzońca, şeful delegaţiei parlamentare polone la ICE-DP.
La reuniune au participat membri ai delegațiilor parlamentare la ICE-DP şi ai Comisiei generale pentru probleme economice a ICE-DP din Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Muntenegru, Polonia, România, Serbia, Ucraina și Ungaria, alături de miniştrii pentru infrastructură, pentru energie şi pentru investiţii şi dezvoltare economică şi alţi oficiali ai ţării gazdă. Lucrările au fost deschise de domnul Marek Kuchciński, Mareşalul Seimului Republicii Polone.
Programul a inclus intervenţii tematice şi dezbateri privind conexiunile de infrastructură și energie din regiunea Iniţiativei Central Europene pe axa Nord-Sud, cu accent pe proiectul coridorului de transport Via Carpatia, menit să impulsioneze comerţul şi piaţa muncii din regiune. Participanţii au susţinut importanţa identificării, în cel mai scurt timp, a instrumentelor de finanţare necesare, pentru accelerarea procesului de executare a lucrărilor în cadrul acestui proiect.
Cu ocazia lucrărilor și a convorbirilor bilaterale din marja reuniunii, reprezentantul Senatului a evidențiat impactul pozitiv pe care proiectul Via Carpatia îl va avea asupra dezvoltării regiunii de nord-est a României. În context, a menționat reușita includerii drumului expres Suceava-Paşcani-Bacău-Focşani-Ploieşti şi a drumului expres Focşani-Galaţi în cadrul rutelor prioritare conexate și a adus în atenția participanților posibilitatea includerii în coridorul de transport Via Carpatia și a autostrăzii A8 Cluj Napoca-Tg Mureş-Iaşi-Chişinău.
În domeniul energiei, au fost abordate modalitățile de creștere a nivelului securităţii energetice, la nivel naţional şi regional, şi căile de asigurare a accesului la surse şi rute diversificate pentru aprovizionarea cu gaze naturale.
 
 
 

Go to top