Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Ea de-a VII-a Reuniune a Comisiei comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova a avut loc la Chișinău

Cea de-a VII-a Reuniune a Comisiei comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova (CCIE) a fost găzduită luni,  11 iunie 2018, de Parlamentul Republicii Moldova. Sesiunea de lucru a fost prezidată de copreședinții Comisiei, deputații George Mocanu și Bogdan-Ionel Rodeanu. Delegația Parlamentului României a fost formată din deputații Bogdan-Ionel Rodeanu, Silviu-Nicu Macovei, Andrei-Daniel Gheorghe, József-György Kulcsár-Terza, Ștefan Mușoiu, Tudor Ciuhodaru, Maricela Cobuz, Nicolae-Daniel Popescu și senatorul Ion Hadârcă. La Reuniune a participat și europarlamentarul Andi Cristea, președintele delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE-Republica Moldova. 
Deputatul Bogdan-Ionel Rodeanu a reiterat sprijinul României pentru asigurarea condițiilor privind apropierea Republicii Moldova de obiectivul integrării europene prin realizarea proiectelor comune din domeniul economiei, al dezvoltării regionale, agriculturii, energiei, industriei, educației și culturii. Șeful delegației române a evidențiat necesitatea „urgentării finalizării proiectelor de interconectare a Republicii Moldova la piața energetică europeană, a dezvoltării cooperării în domeniul construcției și modernizării infrastructurii de transport, a eficientizării mecanismelor de control în punctele de trecere a frontierei”.
Afirmând că România este partenerul constant și special al Republicii Moldova în procesul de integrare europeană, deputatul moldovean George Mocanu a subliniat importanța preluării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului 2019.  El a arătat că acest eveniment va constitui „o oportunitate pentru promovarea parcursului european al Republicii Moldova”. Partea moldoveană a evocat necesitatea încheierii unui nou acord bilateral privind facilitarea angajării cetățenilor ambelor state. Daniela Morari, secretatul de stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, a detaliat parlamentarilor români și moldoveni aspecte ale progresului înregistrat de Republica Moldova în implementarea Acordului de Asociere, fiind prezentat și noul plan de acțiune pentru perioada 2017-2019.
Copreședinții CCIE, Bogdan-Ionel Rodeanu și George Mocanu au semnat Declarația comună, care stabilește obiectivele specifice pentru perioada imediat următoare, pledând pentru intensificarea dialogului parlamentar între comisiile de specialitate în vederea amplificării cooperării sectoriale, în contextul parcursului european al Republicii Moldova, precum și pentru realizarea unei evaluări periodice a îndeplinirii angajamentelor asumate de părți.
Potrivit agendei de lucru, delegația Parlamentului României la Reuniunea CCIE de la Chișinău a fost primită de Andrian Candu, președintele Parlamentului. Parlamentarii români au avut, de asemenea, întâlniri cu deputați din Comisia economie, buget și finanțe, Comisia politică externă și integrare europeană, Comisia protecție socială, sănătate și familie.  Delegația română a avut întrevederi cu oficiali ai Guvernului Republicii Moldova,  vizitând o serie de instituții cu destinație socială și culturală, renovate cu sprijinul financiar al Guvernului României. 
 



Go to top