Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR Dragoş Popescu: ”Cercetarea și inovarea trebuie să reprezinte o prioritate la nivel național și regional”

Senatorul USR Dragoş Popescu, membru al Delegaţiei Parlamentului României la Iniţiativa Central-Europeană - Dimensiunea Parlamentară (ICE-DP), a participat la reuniunea Comitetului Parlamentar al ICE-DP, organizată de preşedinţia bulgară în exerciţiu, la Sofia. Lucrările au fost prezidate de Denitsa Simeonova, preşedintele ICE-DP, şi s-au desfăşurat la Adunarea Naţională a Republicii Bulgaria.
 
La reuniune au participat membri ai delegaţiilor parlamentare la ICE-DP din Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Italia, Moldova, Muntenegru, Macedonia de Nord, Polonia, România, Ucraina şi Ungaria. Au participat, de asemenea, președintele Adunării Naţionale, Nikola Minchev, preşedintele Comisiei pentru politică economică şi inovare din Adunarea Naţională, Martin Dimitrov, ministrul pentru inovare şi dezvoltare, Daniel Lorer, ministrul pentru educaţie şi ştiinţă, Nikolai Denkov, precum și alţi oficiali ai țării gazdă.
 
 
Dragoș Popescu: Într-un context regional instabil așa cum este estul Europei în prezent, dezvoltarea colaborării la nivel regional în domeniile cercetării și inovării ar trebui să reprezinte o prioritate pentru fiecare dintre țările membre ICE. Colaborarea între state la nivel regional și aducerea la aceeași masă a legislativului  mai multor state pentru a avea o înțelegere clară asupra a ce funcționează în țările din regiune, nu poate să fie decât benefică. 
 
Programul reuniunii a inclus intervenții, prezentări și dezbateri pe tema "Promovarea cercetării şi inovării transfrontaliere în regiunea ICE". În acest cadru, participanţii au făcut un schimb de informaţii şi bune practici privind măsurile de consolidare a competitivității economice regionale pe piața globală, cu accent pe modalitațile de creare a infrastructurilor de cercetare și pe identificarea oportunităților de stimulare a inovării și dezvoltării economice durabile a statelor din regiunea ICE.
 
La finalul lucrărilor, participanții au dezbătut și adoptat o Declarație finală, care recomandă, inter alia, statelor membre să promoveze investițiile în domeniul cercetării și inovării și să sporească mobilitatea cercetătorilor și schimbul de experiență în domeniu, atât la nivelul regiunii, cât și cu alte state membre ale Uniunii Europene.



Go to top