Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR Cristi Berea: ”Trebuie să investim în consolidări acum! Trebuie să investim în infrastructura necesara pentru a ne putea reveni după un cutremur!”

Senatorul USR de Iași, Cristi Berea, trage un semnal de alarmă și cere demararea unui program rapid și consistent de consolidare a patrimoniului imobiliar din București.

Într-o declarație politică, senatorul Cristi Berea arată că numai în București, conform clasificării, 800 de clădiri prezintă risc de prăbușire și 175 sunt pericol public dar că, în realitate, numărul este mult mai mare.
 
Cristi Berea: ”Deși a existat un program național în materie, lucrurile nu s-au îmbunătățit deoarece procesul de accesare a fondurilor este foarte greu. Trebuie să investim în infrastructura necesara pentru a ne putea reveni după un cutremur! Această infrastructură include transport, alimentarea cu apă și gaze, spitale și locuri de adăpost, precum școlile.”
 
Cristi Berea arată că, în lipsa acestor consolidări și investiții în infrastructură, următorul cutremur sau calamitate o să aibă repercusiuni enorme, în condițiile în care specialiștii estimează că, în scenariul unui cutremur mediu, peste 42% din clădirile din București vor suferi distrugeri grave.

Senatorul USR de Iași, Cristi Berea, anunță că va depune o interpelare la Ministerul Afacerilor Interne pentru a afla mai multe despre planul actual de calamități și cum se pregătește statul roman pentru o inevitabilă catastrofă.
 
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
 
„Un cutremur va lovi Romania!
 
Stați liniștiți, nu acum. Sau poate că da. Nu vom avea nici un avertisment în momentul în care un nou cutremur de magnitudine 7,5 va lovi Romania, dar știm ca se va întâmpla. Primul semn îl vor primi angajații serviciilor de urgență. Apoi urmează SMS-urile de tip RO-Alert. Populația speriată, ia măsuri haotice. Nu este suficient, nu suntem pregătiți.
 
Bucureștiul, cea mai mare aglomerație urbană din țară, este așezat în zona de impact a seismelor vrâncene. Am mai trăit o dată acest film și am văzut câți oameni au de suferit în urma unei asemenea distrugeri. Cutremurul din 1977 a omorât 1.600 de oameni, a rănit alți 11.000, a prăbușit 33.000 locuințe și a creat pagube de peste 2 miliarde de dolari.
 
Între timp, orașul doar a îmbătrânit. Avem peste doua milioane de locuitori, mii de clădiri vechi, un lac de acumulare cu un baraj vechi, metrou și o rețea majoră de distribuție a gazului. Cu toate acestea, reabilitările se întâmplă încet și planul pentru calamități este ca și inexistent.
 
Conform clasificării, 800 de clădiri sunt la risc și 175 sunt pericol public. În realitate, numărul este mult mai mare. Deși a existat un program național în materie, lucrurile nu s-au îmbunătățit deoarece procesul de accesare este foarte greu.
 
Trebuie să investim în consolidări acum! Trebuie să investim în a crea un plan pentru calamități! Trebuie să investim în infrastructura necesara pentru a ne putea reveni după un cutremur! Această infrastructură include transport, alimentarea cu apă și gaze, spitale și locuri de adăpost, precum școlile.
 
Lipsa acestor consolidări și investiții în infrastructură este motivul pentru care următorul cutremur sau calamitate o să aibă repercusiuni enorme. Specialiștii estimează că, în scenariul unui cutremur mediu, peste 42% din clădirile din București vor suferi distrugeri grave.
 
O să depun o interpelare la Ministerul Afacerilor Interne pentru a afla mai multe despre planul actual de calamități și cum se pregătește statul roman pentru o inevitabilă catastrofă. Vreau să aflu mai multe și despre programul de informare al persoanelor referitor la acțiunile pe care aceștia trebuie să le facă în astfel de situații. Este datoria noastră să prevenim pagube inutile prin consolidare, informare și planificare!”



Go to top