Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Deputat Mihai Weber, Președintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO: ”La 85 de ani de existență, Muzeul Satului are nevoie de tot sprijinul nostru pentru a rămâne un simbol național”

Se împlinesc astăzi 85 de ani de la inaugurarea oficială, la 10 mai 1936, a Muzeului Național al Satului ,,Dimitrie Gusti”, cu sprijinul Fundațiilor Culturale Regale. 85 de ani. Echivalentul a trei generații. Bunici, părinți, copii. Însă, dincolo de această cifră și de recursul la cele trei generații, la Muzeu Național al Satului, respiră, de fapt, sufletul poporului român.
Muzeul Satului este un templu al obiceiurilor și tradițiilor românești din toate zonele țării, care bucură ochiul, dar, mai ales, care vorbește despre istoria noastră. Și care le spune copiilor și nepoților noștri povestea veșniciei care s-a născut la sat.
Muzeul Satului este o carte, veșnic deschisă, ținută vie de entuziastul colectiv condus de doamna conferențiar universitar doctor Paula Popoiu. Cu toții, merită respectul și recunoștința noastră, pentru tot acest efort de a păstra nealterat spiritul românității!
Într-o lume supertehnologizată, cu un ritm al vieții amețitor, prima întrebare care îți vine în minte când treci pragul Muzeului Satului este: încotro? Spre o societate globalizată, indiscutabil. Însă o societate universală, în care fiecare își are rădăcinile și obiceiurile sale.
Iar îndemnul meu, în calitate de președinte al Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, este să nu abdicăm. Să găsim mereu soluții parlamentare, guvernamentale, pentru ca moștenirea primită și atât de ingenios pusă aici în valoare, să fie dusă mai departe. Și pentru ca satul românesc să nu se transforme doar într-un obiect de muzeu, ci să-și redescopere vocația și valențele creatoare de civilizație.
Iar acest tezaur românesc, numit Muzeul Satului, trebuie să primească tot sprijinul nostru pentru a rămâne ceea ce este astăzi: un simbol național.
 
 


Go to top