Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Idei valoroase și angajament sporit de colaborare inter-instituțională în dezbaterea publică dedicată reducerii riscurilor asociate consumului de alcool, tutun, băuturi energizante și alimente nesănătoase

Senatorul Nicoleta Pauliuc a organizat, luni, 24 aprilie a.c., la Palatul Parlamentului, o dezbatere având ca temă ,,Alege conștient pentru viața ta! Cât de multe știm despre produsele pe care le consumăm și care sunt schimbările de care România are nevoie”,  dedicată reducerii riscurilor pentru sănătate legate de obiceiurile de consum, cu accent special pe consumul de alcool, tutun, băuturi energizante și alimente nesănătoase.
A aduce împreună specialiști în sănătate, reprezentanți ai industriilor de profil, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale și decidenți politici este abordarea corectă atunci când dorim să aducem schimbări pozitive reale în obiceiurile de consum ale românilor, a declarat senatorul Nicoleta Pauliuc în deschiderea evenimentului.
Ideea acestei dezbateri a pornit de la un studiu realizat de două cadre didactice ale Universității Naționale de Studii Politice și Administrație Publică din București, Teodora Bițoiu, conferențiar universitar doctor și Cristina Nicolescu, lector universitar, care au elaborat studiul intitulat „Ajustarea pentagonului 5C pentru o mai bună elaborare a politicilor de sănătate: observarea principalilor factori de risc comportamental (alimentația, fumatul și consumul de alcool)”. În cadrul acestui studiu se face o pledoarie pentru eficientizarea politicilor de sănătate, în sensul adaptării lor la caracteristicile culturale românești și crescând gradul de acceptare publică a acestor politici, mai ales atunci când există pe piață alternative de consum mai puțin dăunătoare.
În cadrul dezbaterii s-au exprimat multe idei extrem de valoroase atât din rândurile decidenților politici și ale specialiștilor în sănătate, cât și din rândurile reprezentanților sectoarelor economice, idei care constituie un foarte bun punct de plecare în modernizarea legislației privitoare la reducerea riscurilor de sănătate generate de obiceiurile individuale de consum.
,,Personal, am subliniat în cadrul dezbaterii că scopul nostru trebuie să fie informarea cât mai corectă a oamenilor, pentru ca ei să decidă în cunoștință de cauză atunci când își asumă anumite comportamente riscante pentru sănătatea lor, iar legislația pe care o adoptăm în legătură cu aceste lucruri să se bazeze pe informații corecte științific, dar și pe o abordare realistă. Pledez pentru politici inteligente și flexibile, care să aibă rezultate concrete, măsurabile.
Trebuie să facem eforturi reale, consistente și bine ghidate ca să avem în România din ce în ce mai puține cancere pulmonare din cauza tutunului, din ce în ce mai puține boli cardiovasculare, gastrointestinale sau hepatice din cauza alcoolului, din ce în ce mai puține boli de nutriție din cauza alimentelor nesănătoase sau a băuturilor energizante.
Voi continua astfel de consultări publice și sunt decisă să colaborez în continuare cu colegii parlamentari, cu reprezentanții Guvernului, ai Ministerului Sănătății, ai Președinției și ai altor instituții publice, cu medicii specialiști și cu reprezentanți ai industriilor relevante pentru ca România să reducă impactul negativ al consumului băuturilor alcoolice și energizante, al tutunului și al alimentatelor nesănătoase asupra stării de sănătate a românilorˮ, a spus în cadrul dezbaterii, președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, senatorul Nicoleta Pauliuc.
La dezbatere au luat cuvântul reprezentanți ai unor instituții publice importante, precum prof. dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidențial la Departamentul de Sănătate Publică al Administrației Prezidențiale, Alexandra Bogdan, consilier la Cancelaria Prim-ministrului României, Andrew Noble, ambasadorul Marii Britanii în România, senatorul László Attila, secretarul Comisiei pentru sănătate, dr. Eugenia Bratu și dr. Marta Petre din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, alături de medici precum Constantin Cornea, psihoterapeut, Anca Hâncu, nutriționist, Yolanda Crețescu, psiholog, Alin Popescu, secretarul general al Societății Române de Medicină Sportivă și Mihai Popescu, secretarul general al Societății Academice de Medicină a Familiei.
Printre vorbitori s-au aflat de asemenea reprezentanți ai industriei alimentare, ai industriei băuturilor alcoolice și non-alcoolice și ai industriei tutunului din România, precum Julia Leferman, director general al Asociației Berarii României, Mihai Vișan, directorul executiv al Federației Romalimenta, Ciprian Boboi, președintele Asociației Industriei de Vaping, Mihai Bundoi, directorul Departamentului Științific și Medical al companiei Philip Morris România și Cătălin Cindea, directorul Departamentului pentru Relații Externe pentru Europa de Sud-Est al companiei British American Tobacco.



Go to top