Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Simpozionul cu tema: "Impactul noului Regulament European privind bateriile și acumulatorii uzați asupra pieței bateriilor în general și asupra legislației naționale și a producătorilor"

Președintele Comisiei pentru comunicații, tehnologia informației și inteligență artificială, senatorul Marius Humelnicu, împreună cu Asociația Administratorilor Publici din România și Asociația Sistemului Național de Reciclare a Bateriilor, au organizat, joi, 11 mai a.c., la Senatul României, simpozionului cu tema „Impactul noului Regulament European privind bateriile și deșeurile de baterii asupra mediului legislativ, a tranziției către energie verde și asupra producătorilor”.
Simpozionul a avut ca obiectiv aducerea la aceeași masă a discuțiilor autorități centrale și locale, producători și importatori de baterii portabile cât și de autovehicule și membri ai Consiliului Director al EUCOBAT, Asociația pan-europeană a organizațiilor de transfer cu responsabilități în ceea ce privește managementul deșeurilor de baterii și acumulatori, organism implicat activ în elaborarea prevederilor noului Regulament.
,,În contextul geopolitic pe care îl traversăm, diminuarea și scumpirea energiei din surse convenționale a accelerat tranziția către energia verde, obținută din surse regenerabile, ceea ce a dus la o creștere a necesarului de baterii pentru înmagazinarea de energie.  
Evoluția și inovația tehnologică, în special progresul înregistrat în zona vehiculelor electrice, a generat, la rândul ei, o creștere a utilizării bateriilor și acumulatorilor, cu precădere a celor de tip litiu-ion. În acest context, Comisia Europeană a revizuit Directiva 2006/66/CE pentru a reglementa întregul ciclu de viață al bateriilorˮ, a declarat președintele comisiei, senatorul Marius Humelnicu.
Întrucât evoluția pieței de baterii și acumulatori este una extrem de dinamică, mai ales în contextul geopolitic actual, în cadrul acestui eveniment, a fost prezentat în avanpremiera publicării în Jurnalul Comisiei Europene, noul Regulament European privind bateriile și acumulatorii uzați, cu modificările și implicațiile pe care acesta le aduce în urma revizuirii Directivei 2006/66/CE și a modificării Regulamentului (UE) nr. 2019/1020. Astfel, noul context legislativ național precum și obligațiile, provocările și oportunitățile pentru producători, organizații colective și autoritățile naționale și locale sunt necesare a fi cunoscute și analizate.
Un alt obiectiv al acestui eveniment a fost de a readuce în atenție necesitatea colaborării între toți factorii implicați în managementul deșeurilor de baterii și acumulatori, pentru ca obligațiile asumate de România ca Stat Membru al UE să poată fi îndeplinite.  În acest sens, au fost invitați în cadrul evenimentului reprezentanții unor țări cu tradiție în această zonă, precum Belgia, Franța, Norvegia și Germania, țări care, în același timp, sunt și factori de decizie în comisiile legislative din țările în care activează.
La întâlnire au fost invitați și reprezentanți din comisiile de mediu ale Camerei Deputaților și Senatului, Agenția Națională de Protectie a Mediului, Administrația Fondului pentru Mediu, Ministerul Economiei, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Ministerul Educației și ai importatorilor auto din România precum și reprezentanți ai Asociației Administratorilor Publici Locali din România.
Această întâlnire a fost o avanpremieră care a oferit factorilor implicați din piața de baterii și acumulatori o privire de ansamblu asupra noilor reglementări europene și a efectelor acestora asupra business-ului și a mediului de afaceri, dar și oportunitatea unui dialog deschis între experți, autorități și producători.
 
 



Go to top