Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK
IPEX – schimbul electronic de informaţii între parlamentele Uniunii Europene

IPEX - Interparliamentary EU-Information Exchange (Schimb interparlamentar de informaţii privind UE) - este rezultatul unei recomandări făcute la Roma, în anul 2000, de către Conferinţa preşedinţilor parlamentelor din statele membre ale Uniunii Europene.

Obiectivul IPEX este de a sprijini cooperarea interparlamentară în UE, prin intermediul unei platforme electronice, pe baza căreia să se realizeze schimbul de informaţii între parlamentele din UE.

În acest scop IPEX urmăreşte să faciliteze schimbul interparlamentar de informaţii referitoare la UE, să ofere un forum pentru schimbul de opinii privind procedura de control parlamentar (scrutiny), inclusiv pentru aspectele referitoare la subsidiaritate.

Structura organizatorică:

Preşedinţii parlamentelor UE definesc obiectivele IPEX, în timp ce Secretarii Generali urmăresc derularea proiectului şi numesc membrii Consiliului IPEX (IPEX Board), pentru o perioadă de un an. Consiliul răspunde de   managementul proiectului şi supervizează activitatea Unităţii centrale de suport (IPEX Central Support ).

În prezent , Consiliul este format din : Germania (preşedinţie IPEX), Lithuania, Italia, Luxemburg, Danemarca, Franţa, Anglia, România, Belgia, Polonia, Portugalia, Parlamentul European. În plus, ECPRD - Centrul European pentru Cercetare şi Documentare Parlamentară (www.ecprd.europarl.europa.eu/) şi COSAC - Conferinţa organelor specializate în afaceri europene din parlamentele Uniunii Europene ( www.cosac.eu/ ) sunt membri asociaţi.

Unitatea centrală de suport se ocupă de activitatea zilnică de întreţinere a web site-ului IPEX şi sprijină corespondenţii naţionali în activitatea lor. Unitatea Centrală de suport este formată din patru membri ai parlamentelor naţionale reprezentaţi în Comitet şi unul din partea Parlamentului European. Preşedintele acestei Unităţi Centrale de Suport este Richard Mongin Forrest, reprezentant Danemarca.

Pe lângă web site, IPEX are o reţea de corespondenţi care răspund de întreţinerea zilnică a paginilor naţionale şi care menţin legătura cu Unitatea Centrală de Suport. Ei au şi sarcina de a fi persoanele de contact pe problemele legate de IPEX, în cadrul Senatului respectiv, Camerei Deputaţilor.

Go to top