|
Comunicate de presă
|
În seria de vizite la companiile energetice de importanță stategică din România, Comisia pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale a Senatului, condusă de președintele Comisiei, senatorul Antal Lóránt, s-a deplasat luni, 30 iunie a.c. la Fabrica de Combustibil Nuclear din Mioveni. Delegația a fost compusă din senatorii Lucian Petrică Rusu, vicepreședinte al Senatului, Sorin Vlașin, președintele Comisiei economice, industrii, servicii, turism și antreprenoriat și senatorii Eugen-Cristian Șipoș și Ștefan Borțun, membri ai Comisiei.
ANUNȚ LANSARE PROIECT
„Dialog Social transparent, deschis și participativ”
Cod SMIS: 342416
Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale (MMFTSS), în calitate de beneficiar, implementează, începând cu 01.05.2025, proiectul cu titlul „Dialog Social transparent, deschis și participativ”, cod SMIS: 342416, în baza contractului de finanțare 4495/30.04.2025. Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul Social European Plus, prin Programul ”Educație și Ocupare” 2021-2027.
Senatorii Cristina Gabriella Dumitrescu, președinta Comisiei pentru românii de pretutindeni și Cristian-Augustin Niculescu-Țâgârlaș, președintele Comisiei pentru cultură și media, au participat, în calitate de membri ai Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), la reuniunea Comisiei APCE pentru cultură, știință, educație și media, ale cărei lucrări s-au desfășurat în zilele de 3-4 iunie 2025, la Trondheim, în Norvegia.
Președintele Comisiei pentru politică externă din Senatul României, senatorul Titus Corlățean, a avut luni, 2 iunie 2025, o întrevedere cu delegația Comisiei politică externă și integrare europeană din Parlamentul Republicii Moldova, condusă de președinta Comisiei, Ina Coșeru. În delegația română au participat și senatorii Cristian Augustin Niculescu Țăgârlaș, Carmen Orban, Sorin Lavric, Cătălin-George Bochileanu, Emil-Andrei Dârlău, Robert Daniel Ghiță și Mircea Chelaru.
Președinta Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități, senatoarea Rodica Cușnir, a semnat marți, 27 mai a.c., un acord de parteneriat între Comisie, Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” și Medichub Media, pentru organizarea conferinței naționale „Psihiatria secolului XXI – Dreptul la sănătate mintală între știință, etică și incluziune”, care va avea loc în perioada 5–6 iunie 2025, la Palatul Parlamentului.
La sesiunea de primăvară a UIP, care a avut loc la Tașkent, în perioada 4-9 aprilie a.c., au fost prezenți 1400 de participanți din 130 de țări. Delegația română a fost condusă de senatorul Ioan Stan, președintele Grupului Român al Uniunii Interparlamentare (GRUI). Din delegație au mai făcut parte senatoarea Daniela Ștefănescu, membră a Comitetului Director al GRUI, precum și deputații Pollyanna-Hanellore Hangan, Miklos Zoltán, Adrian Solomon, Andreea-Firuța Neacșu, Mihai-Adrian Țiu și Varol Amet.
În perioada 7-11 aprilie 2025 au avut loc, la Strasbourg, lucrările celei de-a doua părți a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Din partea Senatului au participat la sesiunea de primăvară a APCE, în calitate de membri ai Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), senatorii Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă, Cristina Gabriella Dumitrescu, președinta Comisiei pentru românii de pretutindeni, Maria-Gabriela Horga, președinta Comisiei pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital, Cristian-Augustin Niculescu-Țâgârlaș, președintele Comisiei pentru cultură și media și Elena-Simona Spătaru, vicepreședinta Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări.
O delegație formată din senatoarea Victoria Stoiciu, membră a Comisiei pentru muncă, familie și protecție socială și senatoarea Elena-Adelina Dobra, membră a Comisiei pentru afaceri europene, a participat miercuri, 09 aprilie a.c., la lucrările reuniunii interparlamentare cu tema „Locuințe la prețuri accesibile pentru toți – Abordări politice și cazuri de bune practici în statele membre”, organizată la Bruxelles de Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (EMPL) din Parlamentul European. Conferința a fost organizată în parteneriat cu Comisia specială pentru criza locuințelor din Uniunea Europeană (HOUS). La reuniune au participat membri ai parlamentelor naționale, Dan Jørgensen, comisarul european pentru Energie și Locuire, Anacláudia Rossbach, subsecretar general al ONU și director executiv al ONU-Habitat, precum și o serie de invitați speciali în calitate de speakeri în cadrul sesiunilor.
Senatorul Robert Cazanciuc, vicepreședintele Senatului, a avut joi, 3 aprilie a.c., o întrevedere oficială cu Prim-ministrul Saint Vincent și Grenadine, Ralph Gonsalves, aflat în vizită în România împreună cu o delegație guvernamentală. Din partea României, la întâlnire au mai participat Raluca Turcan, vicepreședinte al Camerei Deputaților, precum și E.S. Teodora Mircea, ambasadorul României în Republica Cuba, acreditată și pentru Saint Vincent și Grenadine.
La invitația senatoarei Liliana Nicolaescu-Onofrei, președinta Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media din Parlamentul Republicii Moldova, în perioada 26-30 martie a.c., o delegație a Comisiei pentru cultură și media condusă de senatorul Cristian-Augustin Niculescu–Țâgârlaș a întreprins o vizită oficială la Chișinău, care a debutat cu o întrevedere cu domnul Igor Grosu, Președintele Parlamentului Republicii Moldova. În cadrul acesteia, partea română și-a reafirmat sprijinul pentru progresul constant pe drumul integrării europene al Republicii Moldova, consolidarea rezilienței acesteia, precum și dezvoltarea sa economică și socială.
Președintele Comisiei pentru politică externă din Senatul României, senatorul Titus Corlățean, a avut joi, 20 martie 2025, o întrevedere cu o delegație parlamentară din Georgia, reprezentată de președintele Comisiei pentru relații externe, Nikoloz Samkharadze și de președintele Comisiei pentru integrare europeană, Levan Makhashvili, aflată în vizită în România. La întrevedere au participat, din partea Comisiei pentru politică externă, senatorul Adrian Streinu-Cercel și senatorul George-Cătălin Bochileanu.
Președintele Comisiei pentru politică externă din Senatul României, senatorul Titus Corlățean, a avut luni, 17 martie 2025, o întrevedere cu ministrul adjunct al afacerilor externe al Republicii Kazahstan, Roman Vassilenko, aflat în vizită în România. La întrevedere au participat din partea Comisiei pentru politică externă și senatorii Carmen Orban, Adrian Streinu Cercel, Cristian Augustin Niculescu-Țâgârlaș, George-Cătălin Bochileanu și Robert Ghiță, precum și directorul general pentru Relația cu Vecinătatea Estică în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Dan Iancu.
O delegație a Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară și dezvoltare rurală, condusă de senatorul Sebastian Cernic, președintele Comisiei, și a Comisiei pentru ape, păduri, pescuit și fond cinegetic, condusă de senatorul Vasilică Potecă, președintele Comisiei, au avut o întrevedere miercuri, 12 martie a.c., cu o delegație a Comisiei pentru Agricultură și Păduri din cadrul Parlamentului Finlandei, condusă de Jenna Simula, președinta Comisiei, miercuri.
O delegație constituită din senatoarea Rodica Cușnir, președinta Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități, și senatoarea Olga Onea, membră a Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, a participat joi, 6 martie a.c., la lucrările reuniunii interparlamentare pe tema Consolidarea Agendei „Femei, Pace și Securitate” – Susținerea drepturilor femeilor în domeniul apărării, securității și construirii păcii, organizată de Comisia pentru drepturile femeilor și egalitatea de gen (FEMM) din Parlamentul European, cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii 2025.
Senatorii Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului și Elena-Simona Spătaru, vicepreședinta Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări a Senatului, au luat parte luni, 3 martie 2025, în calitate de membri ai Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), la reuniunea Comisiei APCE pentru afaceri juridice și drepturile omului ale cărei lucrări s-au desfășurat în Franța, la sediul Biroului Consiliului Europei de la Paris.
„Marcăm în fiecare an, la 3 martie, iar acum într-un context special determinat de evoluțiile de securitate regională, Ziua Solidarității româno-polone, o manifestare a prieteniei istorice dintre România și Republica Polonă. O prietenie dovedită, de-a lungul timpului, drept rezistentă și relevantă. România și Polonia au o relație solidă consacrată atât bilateral, prin Parteneriatul Strategic multidimensional, care include pe lângă cooperarea economică și puternică componentă de apărare și securitate, cât și prin apartenența noastră comună la familia statelor membre ale Uniunii Europeane, precum ca și aliați NATO”, afirmă senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă.
Senatoarea Horga Maria-Gabriela, președinta Comisiei pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital din Senatul României, a participat în perioada 17-18 februarie a.c., la Conferința privind stabilitatea, coordonarea economică și guvernanță, desfășurată în Bruxelles, Belgia, organizată de către Parlamentul European și Parlamentul Poloniei, ca parte a dimensiunii parlamentare a Președinției poloneze a Consiliului Uniunii Europene.
Președintele Comisiei pentru politică externă din Senatul României, senatorul Titus Corlățean, a deschis luni, 20 ianuarie 2025, în calitate de gazdă, lucrările conferinței “Îmbunătățirea răspunsului sistemului de justiție la cazurile de violență sexuală și de gen”, organizată la Palatul Parlamentului, de Asociația Necuvinte, în parteneriat cu Departamentul de Stat al SUA, Comisia pentru politică externă din Senatul României, Agenția Națională pentru egalitatea de Șanse, Corpul Național al Polițiștilor și Avon România.
O delegație a Grupului Român al Uniunii Interparlamentare (GRUI), alcătuită din senatorii Silvia-Monica Dinică, vicepreședintă a GRUI, președinta Comisiei pentru știință, inovare și tehnologie, Gheorghiță Mîndruță, secretar al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, și Nicușor Cionoiu, membru al Comisiei pentru comunicații, tehnologia informației și inteligență artificială, a participat la sesiunea anuală a Forumului ONU pentru Guvernanța Internetului – IGF2024 (Riad, 15-19 decembrie a.c.), cu tema Construind viitorul nostru digital multipartit.
În contextul crizei de securitate pe care o traversează România, după ședința Consiliului Suprem de Apărare al Țării, unde reprezentanții tuturor autorităților cu atribuții în domeniul securității naționale, (conform art. 6 din Legea nr. 51/1991 privind securitatea națională a României: Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul de Protecţie şi Pază, precum şi Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Justiţiei, prin structuri interne specializate), au prezentat evaluări cu privire la posibile riscuri la adresa securității naționale prin imixtiunea unor actori cibernetici statali și non statali în procesul electoral din România, unde au fost aprobate a fi desecretizate anumite informații, în exercitarea atribuțiilor care îi revin, Comisia parlamentară specială pentru controlul activității SIE a solicitat serviciului date și informații cu privire la aspectele mai sus menționate.
Senatorul Cristian-Augustin Niculescu-Țâgârlaș, președintele Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări a Senatului, a participat, în perioada 2-4 noiembrie a.c., din partea Grupului Partidului Popular European/Creștin-Democrat al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), la misiunea APCE de observare a turului doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, care s-au desfășurat duminică, 3 octombrie a.c.
Senatorul Cristian-Augustin Niculescu-Țâgârlaș, președintele Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări a Senatului, a participat, în perioada 18-21 octombrie a.c., la propunerea Grupului Partidului Popular European/Creștin-Democrat al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), la misiunea APCE de observare a alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional din Republica Moldova, care au avut loc duminică, 20 octombrie a.c.
Delegația Comisiei pentru politică externă din Senatul României, condusă de senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei, compusă din senatorii Cristian Bordei, secretar al Comisiei, Ion Prioteasa și Laurențiu Antonio Alfred Mihai, membri ai Comisiei, a efectuat, în perioada 14-15 octombrie 2024 o vizită oficială la Chișinău, la invitația președintei Comisiei politică externă și integrare europeană din Parlamentul Republicii Moldova, Ina Coșeru.
Parlamentului României i s-a atribuit, miercuri, 16 octombrie 2024, proiectul de twinning ,,Consolidarea capacității Parlamentului Republicii Moldova și a rolului acestuia în procesul de aderare la UE”, în calitate de partener junior, într-un consorțiu format din Grecia (partener senior), Italia, Ungaria și Austria, precum și experți din partea Parlamentului Olandei.
În perioada 3-4 octombrie a.c., o delegație a Senatului formată din senatorul Daniel-Cătălin Zamfir, președinte al Comisiei economice, industrii și servicii, senatorul Antal István-Loránt, membru al Comisiei economice, industrii și servicii, senatoarea Gabriela Crețu, membră a Comisiei pentru afaceri europene, senatorul Ionel-Danuț Cristescu, secretar al Comisiei pentru buget, finanțe, activitate bancara și piață de capital, a participat la Conferința interparlamentară privind stabilitatea, coordonarea economică și guvernanța în Uniunea Europeană, (IPC/SECG), organizată în contextul dimensiunii parlamentare a preşedinţiei ungare a Consiliului Uniunii Europene, Budapesta, Ungaria.
Vicepreședintele Senatului României, Robert-Marius Cazanciuc, a avut miercuri, 2 octombrie a.c., o întâlnire cu delegația Băncii Mondiale, condusă de Anshula Kant, Managing Director și CFO al Grupului Băncii Mondiale și de Yasser El-Gammal, noul Country Manager al Băncii Mondiale pentru România. Întâlnirea a fost axată pe progresul și perspectivele proiectului „Cartierul pentru Justiție”, un centru dedicat instanțelor de judecată, parchetelor și altor instituții din sistemul judiciar din capitală, proiect derulat cu finanțare din partea Băncii Mondiale.
Costel Vicol, președintele Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități din Senatul României a organizat o întâlnire de lucru cu reprezentanți ai Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), Cătălina Constantin, director al Centrului Național de Sănătate Mintală și Luptă Antidrog, dr. Alina Epure, CEO Nutribalance și fondator al proiectului „Să creștem generații sănătoase” și Doina Pârcălabu, Secretar de stat în cadrul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse. Întâlnirea a avut drept scop identificarea soluțiilor pentru implementarea proiectului „Să creștem generații sănătoase”, un demers inovator dedicat educației pentru un stil de viață sănătos în rândul elevilor și studenților din România.
Comisia pentru politică externă și Comisia pentru românii de pretutindeni din Senatul României, respectiv Comisia pentru politică externă și Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din Camera Deputaților s-au reunit marți, 17 septembrie a.c., într-o ședință dedicată audierii reprezentanților Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Justiției, Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, instituții care au între atribuții obligativitatea de a acorda asistență și susținere familiilor de români care trăiesc în state europene și care au fost deposedate cu forța, nu o dată, abuziv, de copiii lor, de către autoritățile de asistență socială din aceste state.
La data de 16 septembrie a.c., în cadrul Senatului României, a avut loc conferința „Respectarea drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale din România”, organizată de Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități. Evenimentul, desfășurat în Sala Avram Iancu, a reunit reprezentanți ai autorităților publice, ai minorităților naționale, ai organizațiilor neguvernamentale și experți în domeniul drepturilor omului, care au discutat provocările și soluțiile pentru asigurarea drepturilor minorităților în România.
Senatorul Cristian Augustin Niculescu Țâgârlaș, președintele Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări a Senatului, a participat în Portugalia, la Lisabona, în zilele de 12 și 13 septembrie a.c., în calitate de membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), la reuniunea Rețelei parlamentare pentru un mediu sănătos, respectiv la reuniunea Comisiei APCE pentru afaceri sociale, sănătate și dezvoltare durabilă.
Senatorii Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului și Cristian-Augustin Niculescu-Țâgârlaș, președintele Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări a Senatului, au luat parte marți, 10 septembrie 2024, în calitate de membri ai Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), la reuniunea Comisiei APCE pentru afaceri juridice și drepturile omului ale cărei lucrări s-au desfășurat în Franța, la sediul Biroului Consiliului Europei de la Paris.
Senatorul Cristian Niculescu-Țâgârlaș, președintele Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări a Senatului, a participat, în calitate de reprezentant al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) și membru al Alianței parlamentare pentru combaterea urii, la conferința internațională: Mărturia mea pentru tineri - transmiterea memoriei pentru viitorul comemorării și educației despre Holocaust (Cracovia, 31 iulie - 1 august 2024), respectiv evenimentul de marcare a Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului împotriva romilor și sinti (Oświęcim/Auschwitz-Birkenau, 2 august 2024).
În perioada 29-30 iulie a.c., o delegație a Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări a Senatului României, condusă de președintele Augustin-Cristian Ţâgârlaş-Niculescu, s-a deplasat într-o vizită oficială la Chișinău, Republica Moldova, la invitația președintelui Comisiei juridice, numiri și imunități din Parlamentul Republicii Moldova, Veronica Roșca.
Senatorii Laura-Mihaela Moagher, membră a Grupului Român al Uniunii Interparlamentare (GRUI), secretar al Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări, membră a Comisiei pentru antreprenoriat și turism și a Comisiei pentru constituționalitate, și Gheorghiță Mîndruță, membru al GRUI, secretar al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, membru al Comisiei pentru românii de pretutindeni, au făcut parte din delegația Națională a României la Forumul la nivel înalt al ONU privind Dezvoltarea Durabilă (HLPF 2024). În această calitate, cei doi senatori au participat, la New York, în perioada 15-18 iulie a.c., la lucrările Forumului și la diverse reuniuni organizate în marja acestuia.
Federația Rusă continuă să-și pună în aplicare planul cinic de masive atacuri cu rachete asupra civililor și infrastructurii civile din Ucraina. La 8 iulie 2024, peste 40 de arme de diferite tipuri au fost folosite pentru a viza obiective civile în Kiev, Dnipro, Kryvyi Rih și Pokrovsk. Este cutremurător să vedem cum un grup mare de oameni au fost răniți la Kiev, 30 de persoane au murit, dintre care patru copii, șapte dintre aceștia ca urmare a resturilor care au căzut pe un centru medical, un dispensar de tip familial, o clădire rezidențială, un spital pentru copii, o grădiniță, o clădire de birouri, stații de transformare, mașini și garaje amenajate. Patru persoane și-au pierdut viața în regiunea Donețk, iar 11 persoane au murit și 62 au fost rănite în regiunea Dnipropetrovsk, fiind afectate o clădire rezidențială înaltă, o stație de benzină și sediile unei companii. Operațiunile de salvare sunt în desfășurare, datele fiind actualizate constant, iar numărul victimelor continuă să crească.
În perioada 8-10 iulie a.c., o delegație a Parlamentului României compusă din senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă din Senatul României și deputatul Ben Oni Ardelean, din partea Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaților, având mandatul celor două Camere ale Parlamentului, a efectuat o misiune oficială în Suedia, pentru a solicita repatrierea celor doi copii minori români ai familiei Samson, Sara (11 ani neîmpliniți) și Tiana (10 ani), reținuți abuziv de serviciile sociale din Suedia, începând cu 2 decembrie 2022 și, respectiv, reîntregirea familiei menționate.
|
|