Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK
 

Comunicate de presă

  

Președintele Senatului, dl Florin-Vasile Cîțu, a avut joi, 9 decembrie a.c., o întrevedere cu prim-ministrul Republicii Moldova, dna Natalia Gavriliţa, cu ocazia vizitei oficiale pe care domnia sa o efectuează la București.
Discuțiile au vizat continuarea dialogului politic susținut și de substanță din ultima perioadă și aspecte de actualitate ale cooperării bilaterale, pentru o abordare aplicată și cuprinzătoare a agendei sectoriale și stabilirea unor repere solide în vederea avansării proiectelor prioritare comune.
Referindu-se la sprijinul României din punct de vedere politic, atât în plan intern, dar și în cadrul forurilor decizionale ale Uniunii Europene, președintele Senatului, dl Florin-Vasile Cîțu, a afirmat: „Aveți toată susținerea noastră pentru a merge mai departe  pe parcursul european”.
Totodată, abordând tema cooperării parlamentare, preşedintele Senatului a exprimat întreaga susținere a Senatului în procesele de transformare, modernizare și de implementare a reformelor din Republica Moldova. Domnia sa a arătat disponibilitatea de a transmite din experiența și expertiza legislativă a României, în special în ceea ce privește reforma justiției, combaterea corupției, susținerea mediului de afaceri.
Președintele Senatului a evidențiat sprijinul pentru toate acele proiecte care vor asigura o mai bună colaborare între cele două state, în spiritul valorilor europene.  
De asemenea, președintele Senatului a lăudat hotărârea și voința politică solidă a Republicii Moldova pentru implementarea rapidă a reformelor de pe agenda europeană, necesare pentru bunăstarea cetățenilor, pentru modernizarea și consolidarea stabilității țării.
Nu în ultimul rând, președintele Senatului a mulțumit pentru colaborarea eficientă dintre cele două state în contextul pandemiei de COVID-19.
Din partea Senatului României au participat la întrevedere dl senator Robert-Marius Cazanciuc, vicepreşedinte al Senatului, dna senator Anca-Dana Dragu, dl senator Cătălin-Daniel Fenechiu, dl senator Eugen Țapu Nazare, chestor al Senatului, precum și dl Ciprian Bucur, secretarul general al Senatului. Din delegaţia Republicii Moldova au făcut parte dl Sergiu Litvinenco, ministrul Justiţiei şi dl Veaceslav Dobîndă, secretar de stat, ministerul afacerilor externe şi integrării europene.
 

Publicat in data de 09.12.2021 14:37:00

Bună ziua,
Doamnelor și domnilor parlamentari,
Stimați invitați,
Distinsă asistență,

Se împlinesc trei decenii de la intrarea în vigoare în urma aprobării prin referendum național din decembrie 1991 a Constituției României. Atunci, din punct de vedere constituțional, ne-am despărțit de o epocă sumbră a istoriei țării noastre, în care regimul comunist totalitar a încălcat sistematic cele mai elementare drepturi ale românilor. Reacția poporului nostru a fost reprezentată de evenimentele care s-au desfășurat în perioada 16-22 decembrie 1989, care au început la Timișoara, şi pe care eu vreau să le amintesc în mod special, pentru că am această datorie. A fost deschisă calea către democratizarea României și către statul de drept. Am înaintat greu, dar pe o traiectorie ireversibilă, pe care românii au dovedit că sunt gata să o apere prin vot, dar și prin proteste democratice.

Stimați colegi,
Pentru mine este o mare onoare să reprezint astăzi PNL la o dezbatere care nu poate ocoli tradiția democratică a acestei țări. Ideea unei guvernări democratice face parte din gena PNL. Constituția din 1866 a purtat amprenta gândirii police liberale, apoi, după fondarea PNL, reforme democratice esențiale, precum lărgirea dreptului de vot, au fost inițiate de partidul nostru.
În perioada interbelică Constituția din 1923, promovată de PNL, a dus mai departe tradiția constituțională românească. Revenit pe scena politică, după ce a fost înregistrat ca parte politică în ianuarie 1990, PNL a avut permanent pe agenda sa instaurarea unui regim democratic autentic în România și nu a unui model ipotetic de democrație originală.
Probabil că în acești 30 de ani nici PNL nu s-a comportat fără greșeală, dar am fost mereu partidul dedicat sută la sută integrării europene și euroatlantice a României, protejării valorilor statului de drept și dezvoltării unei societăți democratice.
 
Doamnelor și domnilor,
Acesta nu este moment de sărbătoare, ci unul de bilanț pentru Constituție și pentru tot ce înseamnă organizarea instituțională a statului român. Reformele sunt inevitabile, pentru că asta doresc cetățenii. În timp, cu profesionalism, fără patimă politică și interes ascuns va trebui să modernizăm structurile sale, modul în care ele funcționează și cum îl servesc pe cetățean. Normele constituționale vor trebui ajustate la realitatea pe care o trăim.
Salut faptul că în programul de guvernare al actualului guvern este avută în vedere eventualitatea ca în cazul în care va apărea un moment constituțional autentic executiv să susțină o reformă în sensul apropierii între stat și cetățean și al creșterii gradului de protecție al drepturilor și libertăților în acord cu jurisprudența CEDO.
De asemenea, coaliția de guvernare susține ca inițiativă cetățenească de revizuire a Constituției înregistrată la Parlament, în mai 2019, și aflată în prezent la vot final la Senat să-și găsească cea mai bună formă de transparență la nivel normativ, atunci când situația pandemică va permite acest lucru. În același timp, trebuie să fim foarte atenți la marile opțiuni pe care cetățenii români le-au exprimați și conțină să le exprime în ultimele trei decenii. PNL are o agendă liberală de măsuri necesar a fi avut în vedere la o eventuală revizuire a Constituției. De 30 de ani există un aspect care a rămas netranșat, așa cum ar fi trebuit, proprietatea privată. O măsura pe care trebuie să o abordăm este reducerea la 16 ani a vârstei la care se va putea vota așa cum este tendința multe țări europene. Multe alte subiecte trebuie abordate cu maturitate.
Reforma administrativă este un subiect care trebuie să stea în atenția Parlamentului. Ultimii ani au adus pe tapet și numeroase conflicte juridice de natură constituțională, iar normele constituționale pot fi clarificate. Problema traseismului politic al parlamentarilor a rămas deschisă de atât de mulți ani, deși în fiecare legislatură e influențată de aritmetica parlamentară. Și nu trebuie să uităm că există o restanță în ceea ce privește implementarea în Constituție a rezultatelor referendumului din 2019 pe tema justiției. Nu cred că numai Parlamentul sau numai partidele pot aborda un proces de reflecție privire la o eventuală revizuire a Constituției. Rolul societății civile va fi fundamental. Referitor acum la modul cum va arăta revizuirea viitoare vă pot spune de pe acum un lucru: îmi doresc să fie cel puțin la fel de liberală cum au fost constituțiile din 1866 și 1923, ba chiar să aibă o doză și mai mare de liberalism.

La mulți ani, români!
La mulți ani, România!

 

Publicat in data de 06.12.2021 15:12:00

Președinta Senatului României, Anca Dragu, a avut o  întrevedere cu  domnul Istvan Jakab, Șeful interimar al Reprezentanței Comisiei Europene, în data  de 11 martie a.c.
În cadrul întrevederii au fost purtate discuții referitoare  la adoptarea proiectelor legislative care transpun legislația europeana în legislația națională, în special Decizia Consiliului pe Resursele Proprii, precum și organizarea de evenimente comune în perioada următoare.
Președinta Senatului a subliniat   importanța ratificării   în procedura de urgență de către Parlament a Deciziei privind sistemul de resurse proprii al Uniunii Europene întrucât  punerea în aplicare a Cadrului Financiar Multianual 2021-2027 cât și Mecanismul European de Redresare și Reziliență depinde de intrarea în vigoare a acestei Decizii.
Un alt subiect abordat a fost legat  de Conferința privind viitorul Europei. Conferința își propune să le acorde cetățenilor un rol mai important în conturarea politicilor și a obiectivelor ambițioase ale UE, îmbunătățind astfel reziliența Uniunii la crize, indiferent de natura economică sau sanitară a acestora.
De asemenea, părțile au convenit asupra necesității intensificării dialogului dintre cele doua instituții  și  stabilirea unui calendar de acțiuni comune care se vor desfășura în format online, în primă fază, având în vedere contextul  pandemic.
 

Publicat in data de 12.03.2021 11:53:00

Președinta Senatului, Anca Dana Dragu, a primit-o joi, 11 martie a.c., pe E.S. doamna Therese Hydén, ambasadoarea Regatului Suediei în România.
În cadrul dialogului au fost abordate teme ce țin de cooperarea bilaterală în plan parlamentar și sectorial, cu precădere în domeniul educației, egalității de gen și combaterii violenței domestice.
Anca Dragu a expus prioritățile agendei politice a domniei sale, cu accent deosebit pe asigurarea cadrului legislativ și implementarea acestuia în domenii precum combaterea violenței domestice, egalitatea de gen și educație. Domnia sa a arătat importanța, pentru societatea noastră, a asigurării condițiilor optime, în plan legal și practic atât în privința drepturilor femeilor cât și al unui cadru educațional adaptat cerințelor europene actuale.
În acest sens, domnia sa a făcut apel la creșterea cooperării cu partea suedeză, printr-un schimb susținut de experiență în spiritul bunelor practici în domeniile menționate. Președinta Senatului a apreciat, de asemenea, utilitatea întâlnirilor avute, în format on line pe aceste teme, cu ambasadoarele țărilor UE acreditate în România, subliniind necesitatea continuării pe mai departe a acestor inițiative, cu includerea reprezentantelor altor state non UE.
Anca Dragu a exprimat totodată încrederea că cooperarea în plan parlamentar va fi întărită odată cu crearea Grupului parlamentar de prietenie cu Regatul Suediei, împreună cu colaborarea la nivelul conducerii și comisiilor de specialitate ale Senatului României și Parlamentului suedez.

Publicat in data de 12.03.2021 11:02:00

Anca Dana Dragu, președinta Senatului României, l-a primit în data de 4 martie a.c., pe E.S. Cord Meier-Klodt, ambasadorul Republicii Federale Germania la București, în vizită de prezentare.
În cadrul întrevederii au fost purtate discuţii privind consolidarea şi diversificarea relaţiilor între România şi Germania.
Preşedinta Senatului a făcut o prezentare a priorităţilor domniei sale în îndeplinirea mandatului la conducerea Senatului, evidenţiind interesul deosebit pe care îl are pentru combaterea violenţei domestice, traficului de persoane, promovarea egalităţii de gen, educaţiei dar şi pentru domeniul economic.
Doamna preşedintă Anca Dana Dragu a folosit acest prilej pentru a transmite aprecierea faţă de eforturile şi realizările depuse de Președinția germană a Consiliului UE, în avansarea agendei europene, în contextul dificil generat de criza Covid-19. În acest context, domnia sa a evidenţiat importanţa finalizării cu succes a negocierilor privind Cadrul Financiar Multianual și a Regulamentului privind Mecanismul pentru Redresare și Reziliență.
În ceea ce priveşte cooperarea economică, părţile au exprimat aprecierea pentru legăturile strânse între cele două state, fiind abordate şi modalităţile de creștere și consolidare a prezenței investitorilor germani pe piețele românești, în sectoare de interes reciproc. În acest sens, a fost amintită educaţia duală, şi subliniată importanţa continuării proiectelor şi iniţiativelor în acest domeniu.

Publicat in data de 05.03.2021 14:16:00

Președinta Senatului, Anca Dana Dragu, a primit-o joi, 4 martie a.c, pe E.S. doamna Raja Jhinaoui Ben Ali, ambasadoarea Republicii Tunisiene în România, în cadrul unei vizite de prezentare. În cadrul dialogului, au fost abordate teme ce țin de cooperarea bilaterală româno-tunisiană în plan parlamentar, teme din domeniul social, economic și, mai ales, educațional.
Părțile au convenit asupra necesității intensificării dialogului în plan politic și parlamentar româno-tunisan și în format fizic, pe măsură ce efectele pandemiei Covid 19  vor scădea și vor permite acest lucru. Discuțiile au vizat stabilirea unui calendar de acțiuni comune care se vor desfășura în format online, în primă fază, având în vedere contextul sanitar global, urmând a fi efectuate și vizite de lucru, și schimburi de experiență între reprezentanții Senatului României și omologii tunisieni. A fost subliniată, totodată, necesitatea întăririi cooperării bilaterale mai ales în ceea ce privește lupta împotriva terorismului și migrația.
Anca Dragu a subliniat faptul că România rămâne angajată în consolidarea relației UE cu statele partenere din Vecinătatea Sudică, atât Uniunea Europeană, cât și Tunisia trebuind să depună eforturi pentru a oferi o vizibilitate mai mare relației lor strategice și beneficiilor acestei cooperări pentru cetățenii de pe ambele părți ale Mării Mediterane. De asemenea, a fost abordată necesitatea cooperării bilaterale în cadrul Summitului Francofoniei, ce va avea loc în noiembrie 2021.
Totodată a fost abordată cooperarea în planul educației și al studenților tunisieni care studiază în țara noastră, respectiv procedurile de acordare și prelungire a vizelor de studii ale acestora.
Președinta Senatului a adresat aprecieri pentru denumirea unei piațete din capitala Tunis cu numele de Regina Maria, în fața ambasadei României din acest oraș.

Publicat in data de 04.03.2021 17:02:00

Joi, 25 februarie 2021, Președinta Senatului, Anca Dragu, a susținut o teleconferință cu omologul său spaniol, Președinta Senatului Regatului Spaniei, E.S. Dna. María Pilar Llop Cuenca, E.S. Dl. Manuel Cavero Gómez, secretar general al Senatului spaniol, E.S. Dl. Manuel Larrotcha Parada, ambasadorul Regatului Spaniei în România și E.S. Dna. Gabriela Dancău, ambasadoarea României în Regatul Spaniei.
 
Subiectul abordat a fost proiectul inițiat de Președinta Senatului României, Anca Dragu, cu scopul de a lupta împotriva violenței domestice, respectiv împotriva abuzurilor fizice la care sunt supuse femeile din țara noastră. Anca Dragu recunoaște experiența Regatului Spaniei în ceea ce privește combaterea acestui fenomen, atât la nivel legislativ, cât la nivelul implementării legilor în vigoare. Prin urmare, Președinta Senatului României a adresat invitația colegilor din Parlamentul Spaniei de a întări relația interparlamentară prin crearea unui grup de lucru bilingv care să aibă ca obiectiv transmiterea de bune practici adoptate de Spania în acest domeniu și coordonarea măsurilor legislative într-un pachet unitar, aliniat legislației europene și adaptat situațiilor reale raportate în România, raportate la indicatori reali ai fenomenelor din teren.
 
În cadrul convorbirii, Anca Dragu a declarat: ”Am studiat modele de politici publice care sa protejeze femeile în societate, iar Spania este unul dintre liderii europeni când vine vorba de acest subiect. Din păcate, lucrurile în România se schimbă prea încet pentru amploarea fenomenului. Numai în prima jumătate a anului trecut, au fost raportate 5.500 de cazuri de violență împotriva femeilor, însă știm că în realitate numărul este mult mai mare, iar femeile nu au un acces facil la autoritățile statului pentru a fi ocrotite”.
 
Președinta Senatului Spaniei încurajează această inițiativă și susține stimularea colaborării celor două parlamente. E.S. Dna. María Pilar Llop Cuenca a susținut că politica este cea care trebuie să furnizeze răspunsuri în combaterea acestui fenomen.
 
Cele două părți au citit și semnat o declarație comună în acest sens.
 
”Președinții Senatului spaniol și român și-au declarat angajamentul ferm de a-și dedica în continuare eforturile pentru combaterea violenței împotriva femeilor în toate manifestările sale, solidaritatea față de victime și condamnarea lor cea mai puternică a atitudinilor și a actelor de violență împotriva femeilor. Adunările parlamentare trebuie să funcționeze în toate spațiile publice, pentru a elimina stereotipurile și prejudecățile bazate pe gen.”

Publicat in data de 25.02.2021 17:01:00

Președinta Senatului, Anca Dana Dragu, a primit-o joi, 25 februarie a.c., pe E.S. doamna Marjut Akola, ambasadoarea Republicii Finlanda în România, în cadrul unei vizite de prezentare.
În cadrul dialogului, au fost abordate teme ce țin de cooperarea bilaterală româno-finlandeză în plan politic, economic și al educației.
Anca Dana Dragu a expus proiectele legislative pe care actuala coaliție de guvernare intenționează să le promoveze și implementeze, incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență, cu precădere în planul reformei instituționale, a legilor justiției și a reformei sistemului școlar și educației. În acest sens, președinta Senatului a arătat utilitatea și necesitatea implementării sistemului de învățământ școlar bazat pe un orar de la ”8 la 5” și completat cu asigurarea unei mese calde zilnice, adresând aprecieri pentru experiența finlandeză în domeniu.
Președinta Senatului a subliniat, de asemenea, utilitatea pentru mediul de afaceri din România a cooperării între sectorul bancar și cel antreprenorial, în vederea creșterii volumului creditelor acordate întreprinzătorilor, bazate  pe planuri de afaceri sustenabile și necesare dezvoltării economice. În acest sens, domnia sa a prezentat intenția actualei administrații de a înființa o Bancă Națională de Promovare care, alături de alte instrumente financiare, să asigure finanțarea și suportarea în comun, împreună cu investitorii, a eventualelor riscuri aferente unor proiecte de anvergură. Totodată, demnitarul român a subliniat importanța dezvoltării sectorului industrial, în special în plan energetic și prin adoptarea tehnologiilor verzi, sustenabile din punct de vedere ecologic.
Părțile au convenit asupra necesității intensificării dialogului în plan politic și parlamentar româno-finlandez și în format fizic, pe măsură ce efectele pandemiei Covid 19  vor scădea și vor permite acest lucru.

Publicat in data de 25.02.2021 16:50:00

Doamna Anca Dana Dragu, președinta Senatului României, a primit-o în data de 25 februarie a.c., pe E.S. doamna Annick Goulet, ambasadoarea Canadei în România, în vizită de prezentare.
În cadrul întrevederii, au fost purtate discuţii privind consolidarea legăturilor între România şi Canada, în plan bilateral şi multilateral. Părţile au apreciat evoluția pozitivă a relațiilor dintre cele două ţări din ultimii ani, inclusiv pe fondul pandemiei și schimbărilor la nivel de guverne. În acest sens a fost menţionată ratificarea de către România a Acordului economic și comercial cuprinzător (CETA), dovadă a încrederii și prieteniei între cele două ţări, dar şi sprijinirea de către Canada a aderării României la OCDE.
Preşedinta Senatului a făcut o scurtă prezentare a priorităţilor sale pe perioada mandatului, evidențiind interesul pentru acele politici publice care să ducă la modernizarea societăţii româneşti. Anca Dana Dragu a menţionat ca teme de interes egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi, reforma educaţiei precum şi combaterea traficului de persoane şi a violenţei domestice.
Oficialul român a subliniat importanţa pe care o are respectarea drepturilor femeilor şi promovarea acestora în funcţii de conducere, lucru care nu se realizează doar prin legislaţie, ci şi prin educaţie care să genereze schimbări în conştiinţa şi comportamentul cetățenilor.
Anca Dana Dragu a evidenţiat totodată rolul pe care l-ar avea o reformă sistemului şcolar, amintind de proiectul „Școala de la 8 la 5”, iniţiat de domnia sa, care prevede pe lângă accesul la educație, o masă corespunzătoare, cu toate elementele nutritive, precum și activități extracurriculare. Acest program ar duce atât la o reducere a abandonului şcolar în rândul copiilor din familii cu situaţii materiale precare, cât şi la sprijinirea femeilor care lucrează, asigurându-le astfel posibilitatea de a lăsa copiii într-un mediu sigur.
În cadrul întâlnirii au mai fost abordate şi teme privind gestionarea pandemiei de COVID-19, precum şi măsuri ce pot fi luate pentru a sprijini redresarea economică.

Publicat in data de 25.02.2021 16:37:00

Președinta Senatului României, Anca Dana Dragu, l-a primit astăzi, 23 februarie a.c., pe E.S. Roelof van Ees, ambasadorul Regatului Țărilor de Jos în România, într-o vizită de prezentare.
În cadrul dialogului, președinta Senatului a exprimat deschiderea părții române pentru intensificarea dialogului bilateral și identificarea de noi domenii de convergență, care să urmărească consolidarea cooperării dintre cele două țări la nivel european și multilateral.
Demnitarul român a prezentat pe scurt prioritățile legislative din cadrul mandatului de președintă a Senatului, cu accent atât pe măsurile financiare considerate a fi oportune pentru a combate efectele pandemiei și a încuraja redresarea economică cât mai rapidă a României, precum și pe necesitatea unității și solidarității între cetățeni.
În acest context, a menționat cele 80 de miliarde de euro, bani europeni, aflați la dispoziția României pentru investiții și dezvoltare, proiecte care nu pot fi implementate în absența reformelor reale, a unui mediu politic stabil și a unui cadru legislativ transparent, predictibil, care să aibă la bază statul de drept.
Totodată, președinta Senatului a evidențiat unul dintre proiectele de suflet inițiat în 2016, în calitate de ministru al Finanțelor Publice, și inclus în Programul actual de guvernare, Școala de la 8 la 5, astfel încât, pe lângă accesul la educație, copiilor să le fie asigurată și o masă caldă, cu toate elementele nutritive necesare activităților extracuriculare.
Acest proiect subliniază necesitatea de a renunța la școala în două sau trei schimburi și imperativul investițiilor în infrastructură prin construcția de școli noi.
Alte teme abordate de cele două părți în cadrul discuțiilor au vizat: statul de drept, educația agricolă și proiectul „Grădinile Senatului – Memorial Uranus”.
 

Publicat in data de 23.02.2021 16:15:00

Anca Dana Dragu, președinta Senatului României, a primit-o în data de 16 februarie a.c., pe E.S. doamna Füsun Aramaz, ambasadoarea Republicii Turcia în România, în vizită de prezentare.
În cadrul întrevederii, preşedinta Senatului a subliniat importanţa creşterii şi dezvoltării pe mai departe a cooperării în plan economic între cele două state, Turcia fiind cel mai important partener comercial al României din afara Uniunii Europene.
A fost subliniat rolul diplomaţiei parlamentare pentru consolidarea legăturilor dintre cele două ţări şi a transmis interesul Senatului României pentru creşterea dialogului parlamentar între România și Turcia, atât în plan bilateral, prin intermediul grupurilor parlamentare de prietenie şi al comisiilor de specialitate, cât și în formate de cooperare regională, cum este trilaterala România-Polonia-Turcia. În acest sens, părţile au subliniat rolul Parteneriatului Strategic româno-turc, semnat în urmă cu 10 ani, ca o bază solidă pentru derularea cooperării bilaterale.
De asemenea, au fost purtate discuţii referitoare la situaţia epidemiologică şi stadiul vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 din cele două state, precum şi la măsurile ce pot fi luate pentru combaterea violenţei domestice şi a traficului de persoane, cele din urmă fiind subiecte de interes pentru preşedinta Senatului.

Publicat in data de 16.02.2021 17:23:00

Președinta Senatului României, doamna Anca Dana Dragu, l-a primit în data de 4 februarie a.c., pe E.S. domnul Hiroshi Ueda, noul ambasador al Japoniei la București, în vizită de prezentare.
Anca Dragu și Hiroshi Ueda au apreciat nivelul foarte bun al relațiilor româno-japoneze și caracterul dinamic al dialogului politico-diplomatic, reflectate inclusiv prin dorința de a încheia, în cursul acestui an, un Acord de Parteneriat Strategic, conform deciziei luate de președintele României, Klaus Iohannis, și de fostul prim-ministru al Japoniei, Shinzo Abe, la București, în ianuarie 2018. Proiectul Parteneriatului Strategic dintre România și Japonia este complementar Acordului de Parteneriat Strategic încheiat de Uniunea Europeană și Japonia în 2019, fiind conceput să ofere elemente suplimentare de valoare și să coordoneze cooperarea bilaterală în patru domenii esențiale: politic, strategic, economic și cultural-științific.
În contextul celebrării, în 2021, a centenarului relațiilor diplomatice româno-japoneze, părțile au exprimat deschiderea de a marca acest moment aniversar important prin acțiuni de referință, care vizează inclusiv realizarea unor schimburi de vizite în plan parlamentar, în vederea menținerii trendului deosebit de favorabil înregistrat în prezent de colaborarea dintre România și Japonia pe toate planurile.
De asemenea, în cadrul convorbirilor au fost abordate teme ce țin de perspectivele dezvoltării colaborării în plan economic și al investițiilor nipone în România, cele două părți exprimând dorința de a menține tendința de creștere a schimburilor comerciale din 2020. În context, demnitarul român a subliniat necesitatea valorificării pe deplin a potențialului existent de cooperare și a arătat importanța pe care o acordă asigurării stabilității și predictibilității în mediul economic, elemente menite să favorizeze atragerea de noi investitori și creșterea schimburilor comerciale.
În planul dimensiunii economice a parteneriatului bilateral, președinta Senatului a exprimat apreciere pentru participarea Japoniei la proiecte majore de investiții în România.
Întrevederea a prilejuit, totodată, discuții privind participarea României la Jocurile Olimpice și Paralimpice de la Tokyo din vara acestui an, precum și invitația adresată României de a participa la Expoziția Mondială de la Osaka din 2025.
Oficialul român a adresat ambasadorului japonez urări de succes în îndeplinirea mandatului său, asigurându-l de întregul sprijin și disponibilitate spre dialog din partea Senatului României.

Publicat in data de 05.02.2021 10:08:00

Dragi colege,

Dragi colegi,

Vă propun să ținem un moment de reculegere în memoria victimelor tragicului accident de la Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. Matei Balș.

Vă mulțumesc!

 

Doamnelor senatoare,

Domnilor senatori,

Dragi colegi,

Ne aflăm astăzi la prima ședință a acestei noi sesiuni parlamentare. Cu această ocazie, vreau să vă adresez câteva cuvinte referitoare la modul în care îmi doresc să se desfășoare activitatea noastră în această perioadă. Primul lucru pe care aș dori să îl menționez aici este că cei aleși ca membri în Senatul României, prin comportamentul, activitatea și atitudinea noastră trebuie să constituim un bun exemplu pentru cei pe care îi reprezentăm, un adevărat etalon la nivelul întregii societăți.

Reiau ceea ce am afirmat în discursul de inaugurare, spunând că întreaga noastră activitate trebuie să se desfășoare sub auspiciul noțiunii de respect. Să-i respectăm, în primul rând, pe cei pe care îi reprezentăm aici, în Senat, pe cetățenii români, să respectăm instituția, Parlamentul României, cea mai importantă în arhitectura statului român, să ne respectăm colegii, să ne respectăm între noi.

Parlamentul și, în speță, Senatul României, trebuie să revină la rolul său consacrat în Constituție și anume un for al dezbaterilor și al deciziilor politice, în care se confruntă idei și opinii diverse, pentru ca la final să rezulte cele mai bune soluții pentru cetățenii români, materializate prin legi adoptate pe baza studiilor de impact și a analizelor de oportunitate.

Am menționat acest aspect, dat fiind faptul că, în legislatura precedentă, 40% din proiectele de lege și propuneri legislative adoptate de Senat în calitate de primă Cameră au fost adoptate tacit, în lipsa unei dezbateri. Legi importante cum ar fi cele din domeniul justiției.

Mai exact din 2.051 de proiecte de lege și propuneri legislative, 1.788 adoptate în calitate de primă cameră, 247 de camera decizională și 16 în ședința comună cu Camera Deputaților, 729 de proiecte de lege și propuneri legislative au fost adoptate tacit. Adică 35,5% din total și peste 40% din cele adoptate în calitate de primă Cameră. Enorm! Asta înseamnă, cel puțin din acest punct de vedere, că s-a muncit în proporție de 65%. Trebuie să punem capăt împreună acestei stări de fapt.

De asemenea, trebuie să recuperăm decalajele produse ca urmare a întârzierii transpunerii directivelor europene, pentru a evita situațiile de infringement. Trebuie să întărim rolul Senatului în ceea ce privește politica externă și să contribuim la accentuarea colaborării interparlamentare.


Dragi colegi,

Fiecare dintre noi, fie prin prisma apartenenței la un partid, la o doctrină politică, fie datorită modului diferit în care vedem societatea, are viziuni și concepții diferite despre căile și mijloacele prin care putem produce bunăstare în rândul celor pe care îi reprezentăm.

Ceea ce vreau să ne unească este buna-credință și să avem ca unic și exclusiv obiectiv interesul cetățenilor români și nu interese obscure personale sau de grup. Transparența actului legislativ și a activității Senatului trebuie să devină un atribut esențial în tot ceea ce facem.

Îmi doresc ca fiecare dintre noi să pună umărul la reformarea statului prin măsuri ce vizează justiția, educația, sănătatea, digitalizarea serviciilor oferite de statul român, un cod electoral modern și complet, să contribuim din postura în care ne aflăm la dezvoltarea infrastructurii, la aplicarea cât mai rapidă a măsurilor prevăzute de Pactul Verde European, la o nouă politică industrială, să pregătim terenul pentru noile industrii bazate pe tehnologii avansate.


Dragi colegi,

România trece în continuare printr-o perioadă grea, de criză sanitară provocată de pandemia COVID-19. Sistemul de îngrijire a sănătăţii şi economia, în ansamblu, sunt puse la încercare şi este datoria noastră, ca parlamentari, să găsim cele mai bune soluţii pentru fiecare cetăţean, pentru fiecare familie şi pentru fiecare companie care se confrunt cu dificultăţi în această perioadă. Este un timp al solidarității și al responsabilității, în care societatea românească așteaptă mult de la noi, parlamentarii.

Sper şi sunt convinsă că și dumneavoastră sunteți în asentimentul meu, ca la sfârșitul acestei sesiuni, să putem privi în urmă și să fim mândri de activitatea noastră și de modul în care am contribuit la o Românie prosperă, la o Românie modernă.

Mult succes!

Vă mulțumesc!

Publicat in data de 02.02.2021 11:14:00

Președinta Senatului României, Anca Dana Dragu, l-a primit astăzi, 28 ianuarie a.c., pe E.S. dl David Saranga, ambasadorul Israelului în România, într-o vizită de prezentare.
În cadrul dialogului, au fost abordate teme ce țin de cooperarea în plan parlamentar, în domeniul energetic, inteligenței artificiale, precum și în domeniul cercetării-dezvoltării.
A fost convenită intensificarea relațiilor de cooperare între Senatul României și Knesset, fiind reînnoită invitația pentru Președinta Senatului de a vizita Israelul, ulterior alegerilor parlamentare din această țară.
Părțile au subliniat importanța intensificării relațiilor de cooperare în domeniul energetic, cu accent pe utilizarea de energie verde și necesitatea digitalizării sectorului energetic.
A fost, totodată, apreciată importanța cooperării bilaterale în domeniile inteligență artificială și cercetare-dezvoltare și pe identificarea mijloacelor prin care aceasta se poate intensifica.
Doamna președintă Anca Dana Dragu a subliniat, încă o dată, întreaga importanță a conștientizării fenomenelor declanșate de anti-semitism, xenofobie și rasism pentru a lupta împotriva acestui flagel cu o voce comună.
Demnitarul român a dorit să felicite autoritățile israeliene cu privire la modul în care acestea combat efectele pandemiei, precum și succesul campaniei de vaccinare din Israel. De asemenea, domnul ambasador a apreciat progresul autorităților române în campania de vaccinare, în ciuda deficiențelor existente în sistemul medical.

Publicat in data de 28.01.2021 16:20:00


Președinta Senatului, Anca Dana Dragu, a avut o întrevedere miercuri, 27 ianuarie a.c., cu Reprezentantul în România al Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), Nisreen Rubaian.
 
În cadrul întâlnirii, au fost abordate aspecte referitoare la mandatul și activitățile UNHCR în România și a fost evidențiată contribuția României la eforturile de solidaritate europeană și globală având ca scop protecția refugiaților.
 
Președinta Senatului și-a exprimat aprecierea pentru sprijinul constant acordat de UNHCR în dezvoltarea legislaţiei naţionale privind azilul şi migraţia, în pregătirea personalului cu atribuții în domeniu și în asigurarea bunei funcționări a centrelor regionale pentru solicitanții de azil aflate în România. A fost menționată, în mod special, activitatea Centrului de Tranzit în Regim de Urgență de la Timișoara, prima instituție de acest tip din lume, înființată pe baza acordului tripartit dintre Guvernul României, UNHCR și Organizația Internațională pentru Migrație (OIM).
 
Oficialul român a subliniat că România va continua să ofere sprijin și protecție refugiaților, conform normelor internaționale în materie, acționând în acest scop din tripla sa postură, de donator emergent de asistență pentru dezvoltare, de stat de relocare și de promotor consecvent al agendei umanitare. În acest sens, a evocat implicarea activă a României, la nivel european, în efortul de relocare intra-UE și de relocare externă și a amintit că, în contextul crizei pandemice, care accentuează semnificativ vulnerabilitatea refugiaților, persoanele care au nevoie de protecție internațională sau asistență umanitară sunt exceptate de la interdicția de intrare pe teritoriul țării noastre, aplicabilă cetățenilor străini și apatrizi.
 
Remarcând nivelul deosebit al cooperării cu România, Reprezentantul UNHCR a mulțumit autorităților române pentru asistența acordată refugiaților, chiar și în condițiile dificile ale crizei sanitare, și pentru excelenta colaborare cu toate agențiile ONU implicate (UNHCR, OIM, OMS). A precizat totodată că UNHCR acordă prioritate colaborării cu parlamentele, care au un rol esențial în adoptarea legislației necesare pentru îmbunătățirea condițiilor de viață ale refugiaților și solicitanților de azil și și-a manifestat dorința de consolidare a relației instituționale dintre UNHCR și Senatul României.
 
Președinta Senatului a subliniat interesul României de a dezvolta în continuare relația cu UNHCR, inclusiv la nivel parlamentar, prin implicarea comisiilor de specialitate, arătând că dialogul, consultările, dezbaterile tematice și alte activități organizate la acest nivel pot contribui la consolidarea cadrului strategic și legislativ național în domeniu, dar și la o mai bună informare a cetățenilor cu privire la situația refugiaților și provocările cu care aceștia se confruntă.
 
Informații suplimentare
 
Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) a fost înființat în 1950, de Adunarea Generală a Națiunilor Unite, în scopul de a coordona operațiuni internaționale pentru protecția refugiaților. UNHCR acționează pentru: asigurarea unor proceduri de azil echitabile și eficiente și a unor condiții decente de primire pentru solicitanții de azil; integrarea refugiaților în societățile gazdă, relocarea lor în terțe țări sau revenirea lor voluntară în țările de origine, în condiții de siguranță; gestionarea problematicii apatridiei și protecția persoanelor apatride; sprijinirea persoanelor strămutate intern și a foștilor refugiați reveniți acasă; sensibilizarea opiniei publice cu privire la nevoile refugiaților. Echipele UNHCR își desfășoară activitatea în 135 de țări, acordând asistență de specialitate în domeniile juridic, administrativ, sanitar etc. 

Publicat in data de 28.01.2021 11:37:00

În cadrul ședinței Biroului Permanent al Senatului, a fost aprobată convocarea sesiunii extraordinare în vederea aprobării proiectului de buget al Senatului pentru anul 2021. La finalul ședinței, președinta Senatului, Anca Dana Dragu a declarat:
În 2020, am funcționat în condiții anormale, cheltuielile de transport, deplasare au fost mult sub  prognoză. De regulă, orice buget începe de la execuția bugetară a anului precedent, dar cum anul precedent nu este un reper, a trebuit să facem o combinație între execuție și realitate”.
Referindu-se la obiectivele pe care le are pentru 2021, Președinta Senatului a declarat:
“Vreau să mă concentrez pe accesul la finanțare pe care trebuie să îl aibă companiile și, în special, antreprenorii pentru că aceasta este soluția prin care să reluăm creșterea economică, o creștere economică sănătoasă, bazată pe inițiativa privată și care să ne asigure o relansare economică reală. Activitatea economică pare că își revine, dar clar are nevoie de un impuls în sectorul financiar.
Apoi sunt aspectele sociale care îmi sunt foarte apropiate sufletului și la care am contribuit direct și mă refer aici la acest program “Școala de la 8 la 5”,  care include nu numai masa caldă în școli, dar și un program de activități extracuriculare și sportive pentru copii, astfel încât copiii să poată petrece la scoală cât petrec și părinții la serviciu.“

În același timp, președinta Senatului a făcut referire la alte două obiective importante pe care îl are în vedere și anume: violența domestică și traficul de persoane.
“Sunt subiecte care mă preocupă în mod deosebit.  Sunt multe dureri acumulate și, în mod evident, lucrurile trebuie schimbate, regândite. Dar aici vorbim despre o reformă amplă. Nu va dura o zi-două, va dura multe luni până când vom identifica toate problemele, vom gândi mecanismele, vom crea instituții. În concluzie, nu este de ajuns un articol de lege.“
 O altă prioritate pe care o are în vedere președinta Senatului se referă la Codul Electoral și Comisia comună a Senatului și Camerei Deputaților privind reforma codului electoral.
“Ambiția noastră este ca peste 4 ani, să avem un Cod Electoral modern, echilibrat, care să asigure condiții egale de desfășurare a tuturor alegerilor. În acest moment, avem vreo 6-7 legi electorale, fiecare rundă electorală s-a desfășurat după alte reguli, nimeni nu știa unde votează, cum și de ce.“.
În ceea ce privește desfășurarea ședințelor Senatului, Anca Dana Dragu a declarat:
“Deja am început demersurile pentru a introduce mijloace electronice de vot. Sper că noua sesiune să ne prindă pregătiți pentru vot electronic. În acest moment, din păcate, votul se face prin apel telefonic.
Nu în ultimul rând, mă preocupă proiectele privind apropierea de cetățean, transparența. Aceasta înseamnă de exemplu să facem publică ordinea de zi a plenului, să redeschidem pagina de Facebook a Senatului, dar și alte măsuri ”.

Publicat in data de 25.01.2021 14:19:00
Go to top